Sberbank najsnažniji bankarski brend na svijetu

Međunarodna agencija Brand Finance objavila je rangiranje najsnažnijih svjetskih brendova pri čemu je Sberbank pozicioniran na prestižno 4. mjesto i ujedno je najsnažniji bankarski brend na svijetu. Prema ovoj međunarodnoj agenciji Sberbank je i dalje najvrijedniji ruski brend. 

Republika Srpska 31.01.2020 | 16:03
Sberbank najsnažniji bankarski brend na svijetu

Sberbank se na rang listi "Brand Finance Global 500" za 2020. godinu nalazi na četvrtom mjestu po snazi brenda. Na listi 10 najsnažnijih svjetskih brendova, ispred Sberbank je Ferari dok su iza Deloitte, Coca Cola, Tencent, Rolex, PwC i Pay Pal. 

Od 2014. godine Sberbank bilježi stalni rast vrijednosti svog brenda. Vrijednost Sberbank brenda iznosi 13.233 milijarde USD, što je za 870 miliona više u odnosu na 2019. godinu. U odnosu na prošlu godinu Sberbank je napredovao za dvije pozicije.  Banka je takođe zadržala svoj elitni AAA + rejting kao bankarski brend. Samo desetak brendova u okviru Global 500 dostiglo je elitni rejting AAA + ove godine.

“Sberbank znači povjerenje u Rusiji. To mnogo govori o njenom uspjehu u Brand Finance Global 500 i ove godine. Sberbank se ponovo istakla kao stabilan brend na koji se oslanjaju milioni građana Rusije. Strateško kretanje od tradicionalnih finansija prema drugim aspektima života klijenata, naročito u digitalnom prostoru, otvorilo je put Sberbank brendu kao najpouzdanijem brendu u Rusiji.„ izjavio je David Haigh, generalni direktor međunarodne agencije Brand Finance.

Brand Finance je vodeća svjetska nezavisna agencija za procjenu i strategiju brenda sa kancelarijama u preko 20 zemalja. Brand Finance premošćuje jaz između marketinga i finansija kvalitativnom procjenom finansijske vrijednosti brenda. Oslanjajući se na stručnost u strategiji, brendiranju, istraživanju tržišta, vizuelnog identiteta, finansija, poreza i intelektualnog vlasništva, Brand Finance pomaže vlasnicima brendova i investitorima da donesu ispravne odluke za maksimiziranje vrijednosti brenda i poslovanja.

(BN)