Episkop Jefrem: Ostajemo na svetosavskom putu

- Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je večeras da su pred Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ brojna iskušenja i izazovi, pogotovo u Crnoj Gori i na Кosmetu, ali da treba ostati na putu Svetog Save i Isusa Hrista.

Republika Srpska 27.01.2020 | 21:32
Episkop Jefrem: Ostajemo na svetosavskom putu

"Stanje, ipak, nije bezizlazno. Ima nade i mjesta optimizmu ako ostanemo na svetosavskom putu", poručio je vladika Jefrem u obraćanju na svetosavskoj akademiji u Banjaluci, održanoj u čast prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju Svetom Savi.

On je blagoslovio skup, podsjetivši da je SPC za osam vijekova postojanja pokazala vitalnost, te da s optimizmom ulazi u 21. vijek.

Vladika Jefrem je istakao da je Sveti Sava bio značajna ličnost koja je imala ideale i viziju za budućnost srpskog naroda.

"Postojeće probleme, koje imamo, rješavajmo svetosavski i sa energijom i istrajnošću Svetog Save", naveo je vladika Jefrem na Akademiji posvećenoj i obilježavanju 800 godina autokefalnosti SPC i 120 godina banjalučke eparhije.

Nemanja Savić je ispred Srpskog-pjevačkog društva "Jedinstvo" Banjaluka, koje organizator ove akademije, rekao novinarima da su učesnici programa bili Mješoviti i Dječiji hor "Jedinstva", Hor sveštenika Eparhije banjalučke, Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka i brojni umjetnici, te da je Svetosavsku besjedu održao protonamjesnik Dragan Grujić.

"Ovo je već tradicionalna manifestacija koja se održava u Banjaluci od 1992. godine. Zasnovana je na trudu i radu pomenutih banjalučkih ansambala, a za mene lično ova akademija je posebna odgovornost i prilika da na jedan svečarski i dostojanstven način obilježimo ovaj značajan praznik", rekao je Savić.

Akademiji u Banskom dvoru, održanoj uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka i grada Banjaluka, prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, gradonačelnik Igor Radojičić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, brojno sveštenstvo Eparhije banjalučke, kao i ličnosti iz javnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske.

Sveti Sava je izdejstvovao nezavisnost Srpske crkve i postao prvi arhiepiskop srpski. Podigao je, zajedno sa svojim ocem Stefanom Nemanjom, manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po zemlji srpskoj.

Unosio je mir među balkanske narode i radio je na dobru svih, zbog čega je i bio poštovan i voljen.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Istina

27.01.2020 22:45

Sa vođama koje je Vatikan izabrao. Pa kad su nam podvaljivali tokom rata, samo glup može očekivati da to ne nastve drugačijim metodama. Jedna od takvih je dovesti svoje čjude i uspjeli su u sve tri srpske države. Tek će te vidjeti. Pope, mani nas svoje mantre.

ODGOVORITE
Name

Npr

28.01.2020 10:22

Koji si ti saban,nista ti nije sveto

Name

re istina

28.01.2020 10:30

ću ćeš će ćemo ćete će

Name

Outro

27.01.2020 22:46

Dok Popovi popuju narod odlazi u druge drzave gdje popovi ne propagiraju podjele , mrznju...

ODGOVORITE
Name

Za lj IFIMES

27.01.2020 23:43

Bravo " svaka im čast

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

28.01.2020 06:01

Odrodili ste se od naroda, od Svetosavlja. postali ste biznismeni, puni novca. Vozite se u bijesnim autima, kupujete stanove i nekretnine. Politički ste se opredjelili i podržavate one koji pljačkaju narod i koji ga vode u propast. Crkvu ste pretvorili u DOO. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2020 08:21

Tačno 100%.

Name

Za Kineski car

28.01.2020 11:59

Hiljaduuuuuuu puta kazem da ste u pravu!!Popovi odlikuju politicare korumpirane !strasno nevidjeno!bahacenje licni interes!!