Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo je danas najzagađeniji glavni grad na svijetu, pa stručnjaci preporučuju građanima da ne napuštaju svoje domove, ako ne moraju.

Bosna i Hercegovina 27.01.2020 | 17:04
Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu

Prema podacima mjernih stanica u Sarajevu, kvalitet vazduha je označen kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Kako je izmjereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks zagađenosti vazduha je 287, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI, pa se na tom području vazduh smatra opasnim.

Ove vrijednosti dovoljno su visoke da će posljedice po disanje osjetiti svi građani, a ne samo oni s osjetljivim disajnim putevima.

Prema agenciji Er vižual (AirVisual) koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmerile su u 14:30 sati vrijednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je vazduh nezdrav samo za osetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav vazduh je i na Otoci, gde je na stanici izmjereno 166 AQI. Trenutni prosjek izmeren sa svih stanica u Sarajevu je 227, što znači da je reč o veoma nezdravom vazduhu, prenio je sarajevski portal Kliks.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Strucnjaci

27.01.2020 16:14

preporucuju da gradani ne napustaju svoje domove ako nemoraju.Da su strucnjaci nasli bi neko rijesenje a ne ovako ispada najbolje da djeca neidu u skolu i zaposleni nek ostaju kuci dok strucnjaci ne nadu resenje.Nije ovo dan dva pa da se nesto ovako predlaze jer netreba tu nikakav strucnjak da kaze mogao sam i ja.

ODGOVORITE
Name

Krivi Srbi

27.01.2020 19:05

Zar SDA nije zakljucio da su opet krivi Srbi.

Name

Kaljavo pozorište

27.01.2020 19:38

Zato su Kineze danas i doveli u Sarajevo jer je jednako opasno u njemu kao i u Vuhanu. Da se lakse priviknu na povratak kuci!