Sudbina regiona zavisiće od dogovora velikih sila

''Naša sudbina će zavisiti od dogovora Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Od toga će zavisiti kakva će biti budućnost Zapadnog Balkana'', poručio je Jovanović.

Bosna i Hercegovina 25.01.2020 | 10:21
Sudbina regiona zavisiće od dogovora velikih sila

MIlovan Jovanović, politički komentator i novinar, rekao je danas za N1 da je Bosna i Hercegovina danas razapeta između uticaja Turske i Rusije.

Prema njegovim riječima, na prostoru Zapadnog Balkana prisutni su uticaji i drugih svjetskih sila, a sudbina ovog prostora zavisit će od dogovora Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

''Bosna i Hercegovina je razapeta između turskog i ruskog uticaja, ali i uticaja zemalja Bliskog istoka kao što su Iran i Saudijska Arabija. Rusija i Kina su iskoristile strateško nejedinstvo Evropske unije i SAD-a poslije 11. septembra i terorističkih napada na SAD. To strateško nejedinstvo da se eleminišu odmetnuti režimi, otvorilo je prostor za Rusiju i Kinu. Evropska unija je suočena s brojnim problemima i sve je to isplivalo na površinu'', ocijenio je Jovanović.

Optimizam, dodao je, vidi u inicijativi ''mini Šengen''.

''Naša sudbina će zavisiti od dogovora Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Od toga će zavisiti kakva će biti budućnost Zapadnog Balkana'', poručio je Jovanović.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

guz

25.01.2020 09:37

Ma jok,najvazniji su odnosi Srbija-Kina,bratskih naroda.

ODGOVORITE
Name

kiki

25.01.2020 09:49

Sad ce nasi medicinari ici u KINU da hvataju ovaj KORONA virus..necemo mi bracu napustiti sad kad je najteze.

Name

BiH

25.01.2020 10:23

...je razapeta izmedju Srbije i Hrvatske, a ne Rusije i Amerike. Niti bi Srbiji bilo bolje sa prezaduzenim dijelom koju vodi Dodik , a Hrvatska je napravila istorijsku gresku dajuci hrvatima u BiH putovnice i time stavila tacku na sad vec prazan teritorij u kojem su nekad zivjeli...Kazu da BiH ima trenutno 2,7 mil. i to je bilo juce, danas je manje, a sutra...vidjecemo.

ODGOVORITE
Name

IDEMO STO DALJE

25.01.2020 12:03

Mladi najvise odlaze zbog silne pljacke,sovinizma, TKZ.zastitnika naroda jednom rijecju politickog otpada koji ne mozes sankcionisati jer je u svim porama vlasti,

Name

Nostradamus

25.01.2020 14:11

BiH je razapeta izmedju SDA-HDZ i SNSD-ea sa drugih strana vuce jos Sbb Sda Dns Sp

Name

Ma jok

25.01.2020 11:06

Sudbina Zapadnog Balkana je vec zapecacena odlaskom mladog, radno sposobnog,reproduktivnog, stanovnistva.A zemlja? Je.es zemlju, kad ionako nije moja, se nekad govorilo.Ko je trenutni (uvek je na Balkanu neko drugi bio gazda) a ko je buduci vlasnik. Nema veze.

ODGOVORITE
Name

iskosa

25.01.2020 11:09

ovaj "komentator" priča bez veze. HALO "analitičar", u BiH je na snazi je dejtonski mirovni sporazum i ti nam prosipaš priču kako će ga u dogledno vrijeme velike sile promijeniti (dejton 2), ma nemoj, nema od toga ništa u narednih 100 godina. Što se tiče ostalih država na jugoistoku Evrope, sve je riješeno i sve je gotovo. Jedino Srbija ima nadu da će vratiti Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

25.01.2020 11:45

Analitičaru, to je jasno klincima u srednjoj školi...pitanje je kako ćemo se izboriti? Daj odgovor na to!

ODGOVORITE