Traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH

Grupa građana "Pravda za Edina" u Bijeljini je organizovala potpisivanje peticije kojom traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH. Ovu peticiju su pokrenuli prijatelji i otac ubijenog Edina Zejćirovića iz Čelića. U narednim danima proći će svim gradovima Bosne i Hercegovina kako bi poručili da monstruozne ubice ne mogu proći nekažnjene.

Republika Srpska 24.01.2020 | 17:23
Traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH

U narednim danima proći će svim gradovima Bosne i Hercegovina kako bi poručili da monstruozne ubice ne mogu proći nekažnjene.

"Cilj ove peticije je da probudimo svijest građana da se tragedija koja se desila mom sinu i mojoj porodici, ovakav zločin učinjen prema jednom životu nikom više i nikad ne desi", poručio je otac ubijenog 30-godišnjeg Edina Zejćirovića. Traži izmjenu Krivičnog zakona i da se ovakvi monstruozni zločini najstrožije kazne.

"Da nam daju podršku nama kao porodici i sebi koji imaju djecu, koja rastu u ovoj zemlji, da pokušamo promijeniti kaznene zakone u našoj zemlji, da se ovakvi slučajevi što više osuđuju sa većim godinama zatvora, jer sada su mizerne kazne", kaže Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina.

Zejćirović kaže da je u kontaktu sa Tužilaštvom u Brčkom i  da je dobio uvjeravanja da će polovinom marta završiti sa istragom, da bi se pokrenuo proces suđenja.

"Često me pitaju šta bih poručio pravosuđu, hoću da vjerujem da će to oni uraditi kako treba. Ovo što se desilo to sigurno se ne smije zaboraviti i gurnuti pod tepih", kaže Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina.

Da bi došlo do promjene Krivičnog zakona potrebna je i politička volja, tako da će potpisi građana biti proslijeđeni Skupštini Brčko distrikta, parlamentima BiH, Republike Srpske i Federacije.
Sve više građana daju podršku. Formirana je i grupa "Pravda za Edina".

"Za ovakve zločine nemaju šanse da izađu na slobodu. Da im se stane u kraj i da oni budu primjer ostalim koji imaju na umu da urade ovako nešto da znaju da ne smiju da to urade, da će dobiti ogromnu kaznu, 45 godina", kaže Marko Kurtuma, prijatelj ubijenog Edina.

"Svi su ga znali po njegovoj dobroti. Ostala je kćerka iza njega od šest godina i to jako boli. I ja sam majka, imam dijete ja ne znam ko hoda pored nas, da li je to ubica, monstrum, pedofil. I za njih nema kazne, da se samo uvede doživotna kazna", kaže Amela Ćumurović, prijatelj ubijenog Edina.

Osnovni sud Brčko distrikta početkom januara je za još dva mjeseca produžio pritvor osumnjičenima za otmicu i zvjersko ubistvo 30-godišnjeg Edina Zejćirovića, koje se dogodilo 17. novembra prošle godine. U pritvoru su Suan Halilović, Nihad Hukić, Suvad Djedović i Samid Šabanović.

Najšokantnije u cijelom ovom slučaju je da su počinioci ovog gnusnog djela posljednje trenutke života svoje žrtve snimali mobilnim telefonom. Na snimku se prikazuje sadističko iživljavanje, fizičko i verbalno zlostavljanje mladića.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Rale

24.01.2020 16:34

Podrska.

ODGOVORITE
Name

Marko

24.01.2020 17:02

Apsolutna podrška.

ODGOVORITE
Name

Max

24.01.2020 18:25

PODRSKA...ALI TREBA ZNATI DA KOD NAS DOZIVOTNU NEC DOBITI NALOGODACI JER SE NE ZNA KO SU

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2020 00:46

Isto tako netreba zaboraviti zlocine koje su pocinili takozvana armiju bih u paketu trazit pravdu dok god hoda slobodno Naser Dudakovic Dzaferovic Bakir nema pravde

ODGOVORITE
Name

Davo

25.01.2020 00:48

Kakvu pravdu trazimo a Dzaferovic na slobodi Dudakovic Oric itd

ODGOVORITE
Name

Knjaz

25.01.2020 15:25

Nisu krivi, iako se laž ponavlja neće postati istina

Name

Isto tako

25.01.2020 04:49

I smrtnu kaznu treba vratiti! Nakotilo se tu razne gamadi, zlostavljaju pošten narod, pljačkaju, siluju, obljubljuju malu djecu, sakate, ubijaju u nikom ništa! Osilla se gamad na sve strane, vide da mogu! Ako i dođu do suda, sud im dijeli advokata po službenoj dužnosti (kojeg plaćamo mi), i oni su vrlo brzo na slobodi! E pa dosta više! VRATITI DOŽIVOTNU ROBIJU I SMRTNU KAZNU!

ODGOVORITE
Name

Knjaz

25.01.2020 15:26

Podrška

Name

Deda

25.01.2020 09:18

Vec ima dozivotna cim zivimo tu a zna se i ko su vlasnici tog zatvora

ODGOVORITE
Name

Doktor

25.01.2020 09:53

Nisam nista bolje procitso odavno,cestitka za komentar!

Name

Brzi

25.01.2020 22:58

A ja sam za gradsku kuhinju.