Bez čega ne može da prođe kineska Nova godina?!

Kina za tri dana dočekuje Novu lunarnu godinu. Kinezi se uveliko spremaju za doček godine Pacova i proslavu Festivala proleća. Evo bez čega ne može da prođe nijedna kineska Nova godina.

Zanimljivosti 22.01.2020 | 22:55
Bez čega ne može da prođe kineska Nova godina?!

Pre svega, crveni fenjeri. Oni su glavni ukras tokom, kineskog Festivala proleća. U oblasti Šensijan u istočnoj provinciji Anhui, hiljade velikih crvenih fenjera obešeno je o kamene zidine drevnog grada Huidžoua.

Na zidinama drugog drevnog grada uprovinciji Đijangsu okačene su poruke dobrih želja ispisane kineskom kaligrafijom na platnima dugačkim sedam metara.

Sve su to načini na koje Kinezi prizivaju dobru godinu, baš kao što to narodnim rade plesovima zmajeva i lavova.

Osim ukrasa i plesova, tu je i kupovina. Kao i svuda u svetu, novogodišnja sezona je sezona povećanog trošenja novca. Ovih dana, Kinezi kupuju ukrase sa motivimam Pacova i kineskim karakterom „fu“ koji označava sreću i bogatstvo.

Okupljanje porodice osnova praznika

Ipak, kineska Nova godina i Prolećni festival pre svega su trenutak porodičnog okupljanja.

Rasuti po ogromnoj zemlji zbog posla tokom godine, Kinezi se vraćaju u svoja rodna mesta tokom nedelje u kojoj sve staje, osim vozova. Kinezi toliko putuju tokom kineske Nove godine da stvaraju najveće migracije na svetu. 

U gradu Čengduu u provinciji Sičuan, radnici migranti su se okupili na gradskom trgu kako bi svojim domovima pisma sa novogodišnjim čestitkama.

Nezaobilazni događaj tokom proslave Nove godine je i novogodišnji program Kineske centralne televizije.

Za ovu godinu Kineska medijska grupa najavila je spektakl u kom će biti korišćene najnovije tehnologije. Gala veče moći će da prate i gledaoci u Evropi.

Godina Pacova Nova lunarna godina počeće 25. januara i biće u znaku Pacova, prve od 12 životinja iz kineskog zodijaka. Za Pacova se kaže da je šarmantan, dobar diplomata, štedljiv, vredan i uspešan.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar