Makron evakuisan iz pozorišta zbog demonstranata

Snage sigurnosti Francuske evakuisale su predsjednika zemlje Emanuela Makrona iz teatra "Les Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Svijet 18.01.2020 | 09:54
Makron evakuisan iz pozorišta zbog demonstranata

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Makrona demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emanuela Malrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plata iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

(Anadolija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dodo

18.01.2020 10:34

Kako bi ih Dodik razbuco sa specijalcima, par pendreka, par samarcina prelo žvalja, i demostranti pravac buvara HAHAHAHA

ODGOVORITE
Name

EU strategija

18.01.2020 10:55

Visestruki gafovi: u Njemackoj i njenim trabantima 67 godina glatko davno usvojeno a kod francuza ni priblizno i ko zna kada i sta na snazi. I toliki otpor jakog sindikata, u najsirem smislu. Koje li politicke lakrdije. Uz to sa tolikim razlikama u ekonomijama klasicnih u odnosu na juzne i istocne (citaj: propale) evropske zemlje, ne vidi se zdrava perspektiva.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

18.01.2020 11:01

Ovako se štite svoja prava a ne kao kod nas naši demonstranti zapale cigaru odma ih hapse sreća pa naš predsjednik neide u pozorište.

ODGOVORITE
Name

Sasa

18.01.2020 22:58

Tako je kad baba komanduje. Jadni napoleončić.

ODGOVORITE