Australija: Nakon mjeseci požara, stigla kiša

Intenzivni pljuskovi sa grmljavinom ublažili su danas požare na australijskoj istočnoj obali, što je donijelo olakšanje umornim vatrogascima i farmerima koji se godinama bore protiv suše, ali i organizatorima Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, koje počinje sljedeće nedjelje.

Svijet 17.01.2020 | 14:02
Australija: Nakon mjeseci požara, stigla kiša

Australija, poznata po svojoj netaknutoj prirodi i plažama bori se od septembra sa požarima u kojima je poginulo 29 ljudi, kao i milioni životinja, a uništeno je više od 2.500 domova.

Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinsland, države koje su najteže pogođene požarima i sušom, željno su dočekale kišu, iako vatrogasne službe upozoravaju da ona neće ugasiti sve vatre, ali će značajno doprinijeti njihovom obuzdavanju, prenosi Rojters.


Predviđa se da će se jake oluje nastaviti u mnogim oblastima pogođenim požarima, uključujući predjele gdje godinama nije bilo padavina, što će donekle ublažiti trogodišnju sušu. Iako je vlažno vrijeme donijelo olakšanje kada je riječ o požarima, upozorava se da ono donosi i opasnosti u vidu poplava i rušenja drveća.

Jaki pljuskovi donekle su pročistili vazduh u Australiji, ali su Sidnej, Kambera i Melburn ostali u prvih 100 najzagađenijih svjetskiih gradova.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eki

17.01.2020 15:39

U prvih 100 po zagađenosti? Pa kod nas nigdje požara a prvo mjesto ne prepuśtamo nikome.

ODGOVORITE
Name

Ovcice

17.01.2020 17:05

Trudimo se iz petnih zila.