Višegrad: Čudan natpis na bukovom drvetu

Angled Marić iz višegradskog naselja Ban Polje bio je iznenađen kad je cijepajući drva u jednom komadu otkrio neka čudna slova i brojeve. Brzo je rascijepio i drugi ćok i iznenađenje je bilo još veće. Na rascijepljenoj polovini bio je nastavak čudnog natpisa.

Republika Srpska 16.01.2020 | 17:04
Višegrad: Čudan natpis na bukovom drvetu

"Puče ćok kao ledenica po sredini, pade na snijeg i vidim nešto na njemu piše. Slova i brojevi. Bi mi čudno. Rascijepim drugi ono isto kao da su slova urađena pirografijom ili ugrijanom žicom. Raspoznaju se i brojevi 85. Bilo je zanimljivo i sačuvah to", kaže Marić.

Njagova majka Dana, koja je prevalila osamdesetu, kaže da se ovako nešto njoj i njenima nikad nije dogodilo i za to ima svoje objašnjenje.

"Za osam decenija života mi se ovo nije dogodilo. Ovo je neko predskazanje i ima neku simboliku, vjerujem u to. Ovo ću lijepo da prelakiram i čuvam u kući", kaže starica držeći komad bukovog drveta s natpisom.

Inženjer šumarstva Rajko Nikitović ocjenjuje da je to normala pojava i da su natpis na drvenu dok je još bilo mlado napisali čobani s tim što su ga prethodno otesali i izarnjali.

"Ništa neobično jer je najvjerovatnije da je na stablu dok je bilo mlado neki čobanim vertikalno napisao ova slova i brojeve koji su njemu nešto značili. To je urađeno na otesanom stablu a kasnije je to sa strane zaraslo i tako je i sačuvano", kaže Nikitović.

Bilo kako bilo pred kuću Marićevih u Višegradu svaki dan dolaze komšije i prijatelji da vide čudo u bukovom drvetu. 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cicko

16.01.2020 16:32

Neki seljak cobanin ostavio datum rodjenja. Kad ce vijest, rodilo se tele sa dvije glave.

ODGOVORITE
Name

Neko

16.01.2020 16:34

Sta bijase sa one slike na panju u Bijeljini?

ODGOVORITE
Name

Ludi Rajko

16.01.2020 16:36

Mali zeleni.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.01.2020 19:58

Sam siguran da je u pitanju svjež ručni rad

ODGOVORITE
Name

Hm

16.01.2020 22:46

Mislim da ova teorija sa cobanima, ne deluje bas uverljivo. Svi znamo kako zarastaju klesana ostecenja na drvetu.Drugo, ova slova izgledaju kao da se nalaze u sredini drveta.Sta nam to govori.Znamo svi da drvo raste u sirinu i u visinu. Nego, podnese li onaj "ministar", glavni akter iz skupstine, neopozivu ostavku?

ODGOVORITE
Name

Neđo.17.1.2020

17.01.2020 11:22

Neka sila optaja.

ODGOVORITE