Moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori VIDEO

U Bijeljini večeras je služen moleban za srpski narod u Crnoj Gori koji danima protestvuju zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u toj zemlji.

Republika Srpska 15.01.2020 | 18:37
Moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori VIDEO

Moleban u Sabornom hramu rođenja Presvete Bogorodice služio je episkop Fotije sa sveštenstvom.

Nakon molitve za podršku Srbima u Crnoj Gori u odbrani Srpske pravoslavne crkve, građani su u litiji prošli ulicama Bijeljine do Trga Kralja Petra I Karađorđevića.

Građani okupljeni pod srpskim zastavama jedinstvenim stavom osudili su crnogorski zakon kojim se udara na Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Zašto da mi neko zabrani da ja ne mogu da dođem u svoju crkvu? Nema toga na svijetu ko može meni da zabrani to ili bilo kome ko je vijernik”, poručila je jedna od okupljenih građanki ispred Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini gdje je služen moleban.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

“Taj zakon se prije može nazvati zakon o ropstvu. Hoće da nam promijene ime, identitet našeg naroda, da više nismo Srbi pravoslavni i da nije Njegoš najveći srpski pjesnik i da kralj Nikola nije pjevao `Onam, onamo`. Čitav zapadni svijet ćuti na takav nebivali zakon koji nema nikakve veze sa demokratijom niti slobodom niti pravima nego sve suprotno – potire sve ono što je ljudsko, božansko i što je možemo slobodno reći, demokratsko čak”, poručio je vjernicima episkop Fotije.



Podrška je stigla i od predstavnika navijačkih udruženja, omladinskih organizacija, kao i od predstavnika boračkih organizacija iz svih mjesta u regiji.



“Ne postoje bosanski Srbi, crnogorski Srbi, kosovski Srbi! Sve je to jedan narod i ostajemo jedinstveni”, rekao je predsjednik BO Bijeljina Miodrag Stevanović.

BN TV

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

15.01.2020 18:30

Svaka čast braćo iz Bijeljine, i svaka čast episkopu Fotiju što vas je poveo! Nas iz Banjaluke nema ko povesti, pošto našeg vladiku i naše popove to ne zanima, imaju oni preča posla!

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2020 22:30

Ovo je lijep gest sto se Semberci solidarisu sa pravoslavnom bracom.Sjetite se pomoci Kninskoj krajini u jesen pred pocetak rata.Nesto me strah.....??

Name

mitar

15.01.2020 20:06

Sta se lozite vise ljudi da li ste normalni.

ODGOVORITE
Name

europejac

15.01.2020 21:14

Može li i neko bjasniti ovo o familijama....Pa imam i ja familiju u Australiji.Kanadi i Njemačkoj Svi žive i rade po zakonima zemje u kojoj žive. Ja jedini životarim.Na šta se ovo aludira????'

ODGOVORITE
Name

Veteran

15.01.2020 22:55

Nista ljepse vidjeti nego sloznu bracu Srbe pogotovu u ovolikom broju koji su na jedan izuzetno lijep nacin pruzili podrsku SPC i svojoj braci u Crnoj Gori.Sve politicke partije su bile zajedno sa jednim istim ciljem.Treba pohvaliti i nasu Policiju koja je i vise nego koretno odradila svoj dio posla.

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2020 03:24

Koliko treba Srbima da svate da Srbin u CG , BiH , Americi...nemaju ili vrlo malo zajednickog!!! Zelje su jedno a realnost je druga. U sve Srbi vjeruju osim u stvarnost.

ODGOVORITE
Name

Re re

16.01.2020 11:02

Blago tebi!