Turisti uhapšeni zbog vršenja nužde u Maču Pikču!

Šestoro turista uhapšeno je na lokaciji Maču Pikču zbog uništavanja istorijskog svetilišta i vršenja nužde na lokaciji koja pripada svetskoj kulturnoj i istorijskoj baštini, javio je „Rojters“ pozivajući se na peruanske vlasti.

Zanimljivosti 15.01.2020 | 18:21
Turisti uhapšeni zbog vršenja nužde u Maču Pikču!

Neimenovani turisti, četiri muškarca i dve žene, na drevni lokalitet došli su iz Argentine, Brazila, Čilea i Francuske, javio je Si-En-En, pozivajući se na lokalne vlasti. 

Svi imaju između 20 i 32 godine, i nije poznato da li su zajedno putovali na lokaciju ili su se tamo sreli.

Oni su ušli u sveti Hram Sunca, polukružnu građevinu, koju su Inke izgradile kao svetilište boga Sunca.

Turisti su prouzrokovali pad stene sa zida hrama, a jedan od njih obrušio se unutar citadele, javio je Rojters pozivajući se na lokalnu policiju.

Petoro turista je deportovano iz Perua, a jedan Argentinac, koji je priznao da je vodio grupu koja je oštetila hram, ostaće u zemlji kako bi se suočio sa optužbama za „uništavanje kulturne baštine Perua“, prenosi Rojters.

Milioni ljudi svake godine posećuju Maču Pikču. Vlasti su 2019. godine uvele ograničenje prodaje najviše 2.500 karata dnevno, a svaka poseta ograničena je na samo četiri sata.

Prošle godine je peruanska vlada zvanično počela pripremne radove za izgradnju novog međunarodnog aerodroma, kapaciteta od nekoliko miliona putnika, kako bi u Maču Pikču, putnici lakše stizali. 

Izvor: RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar