Traži se skidanje tačke o izboru Mlađena Božovića

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala bi se naći i tačka imenovanja Mlađena Božovića za ministra za tjudska prava i izbjeglice BiH.

Bosna i Hercegovina 15.01.2020 | 15:28
Traži se skidanje tačke o izboru Mlađena Božovića

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Predstavničkom domu Parlamentame skupštine Bosne i Hercegovine dostavila je Preporuku u vezi s potvrđivanjem imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

Komisija, s četiri glasa "za", četiri glasa "protiv" i dva glasa "suzdržan", nije utvrdila da Mlađen Božović ispunjava sve uslove propisane Zakonom o Sijeću ministara Bosne i Hercegovine i Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamentame skupštine Bosne i Hercegovine za imenovanje na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je danas da je šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović tražio da se odlučivanje o Božoviću prolongira, to jeste da se skine sa dnevnog reda sutrašnje sjednice.

Poslanik Nenad Nešić iz Kluba poslanika 'Srpski klub' koji je Božovića i predložio za ministra, kazao je da Božović prošao sve provjere.

"Svi uslovi su ispunjeni da Božović bude ministar", kazao je Nešić.

Iz Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine protiv su bili Saša Magazinović, Predrag Kojović, Branislav Borenović i Jasmin Emrić.

"Kandidat nije pokazao znanje iz oblasti kojom se treba baviti ministar", kazao je Saša Magazinović na sjednici održanoj 3. januara.

Sličan stav imao je i Predrag Kojović.

"Osim što je pokazao zavidnu neinformiranost o nekim važnim pitanjima svog budućeg resora (djeca rata, elemenat ljudskih prava u migrantskoj krizi), gospodin Božović pokazuje i elementarnu nesposobnost manipulacije opstruktivnim pojmovima", poručio je Kojović.

"Kao i kod njegovih prethodnika, nisam zadovoljan sadržajem odgovora, na ključna pitanja nismo dobili odgovor", pooručio je Branislav Borenović.

"Negativan publicitet i narušena kredibilnost kandidata za obavljanje funkcije ministra za ljudska prava i izbjeglice", naveo je Emrić.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

pomalo drpaj vazda

15.01.2020 14:46

Koliko razumijem na sve načine se pokušava polu-pismen lik postaviti za ministra, ko je taj Božović nemam pojma

ODGOVORITE
Name

Рв

15.01.2020 15:17

Нису ни остали писменији па су прошли. Друге се овдје игре играју.

Name

Vuk

15.01.2020 15:36

Kad polupismen kaze za nekoga da polu-pismen!

Name

Drasko

15.01.2020 15:37

Osim pomalo drpaj vazda ima i IMT ima`l mene tu.

Name

U PRIJEDORU ČARŠIJA

15.01.2020 15:56

DAJTE PREDLOŽITE NEKOGA IZA KOGA NEMA REPOVAI ONDA NEMA PROBLEMA.OVO POKAZUJE DA SVAKA ŠUŠA MOŽE POSTATI MINISTAR.PREBACITE ČUBRILA U MINISTARSKO VIJEĆE, SVAKAKO NAJMANJE VODI SJEDNICE

Name

borac

15.01.2020 16:27

Potpuno nevazno to ministastvo ionako nema funkciju.

Name

Re Pomalo

15.01.2020 18:01

Kad je Klosarac mogao postati ministar, zasto ne bi i ovaj lik - on je za Klosarca intelektualna gromada.

Name

Banda

15.01.2020 15:07

Jesu vala skoro svi ministri korumpirani, ali ovaj Bozovic je fakat ODRON!! Lik pravosnazno osudjen za mobing, pronevjere itd i samo zato sto je tast (svekar sta li) mora on sa svojom korumpiranom starom buljom u fotelju... sve trikovi Bajini da se razbuca DNS

ODGOVORITE
Name

Xxl

15.01.2020 18:54

Zar ta majkicka nije u penziji??? Davno je uzela odpremninu

ODGOVORITE
Name

VILI

15.01.2020 22:01

Opet će dodik reći da je bio naivan, potpisao ANP, a nije znao engleski, narode glasajte vi za njega NAIVCA.

ODGOVORITE