Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srpske

Građani Istočnog Sarajeva dočekali su je uz koncert Sergeja Ćetkovića, dok je opštinska uprava obezbijedila besplatno kuvano vino, a u ponoć je upriličen vatromet.

Republika Srpska 14.01.2020 | 10:04
Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srpske

Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.

Na proslavi su nastupili pjevači Ivan Kukolj Kuki i Rade Jorović, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

Pravoslavni vjernici na području opštine Prnjavor prisustvom molebanima u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Hramu Svetog Save u prigradskom naselju Slatina obilježili su ulazak u Novu 2020. godinu po julijanskom kalendaru.

Protojerej-stavrofor Duško Drinić istakao je da se u porti Hrama Svetog Georgija pravoslavna Nova godina dočekuje 13. godinu zaredom.

– Parohijani svake godine dođu u velikom broju. Ulazak u novo Ljeto Gospodnje obilježavamo pre svega molitvom u ponoć, a potom i uz druženje naših vjernika, obezbeđenu muziku, sendviče, vino i čaj – rekao je nakon molebana starješina ovog hrama za Srnu.

Šamčani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku i vatromet, u organizaciji opštinske uprave Šamac.

Centar za kulturu pod pokroviteljstvom opštine Šamac organizovao je doček pravoslavne Nove godine na gradskom trgu sa početkom u 21.30 časova, a građane je zabavljala pjevačica Ruška uz pratnju “Kristal benda”.

Brojni građani Novog Grada i susednih opština dočekali su pravoslavnu 2020. godinu na Trgu Mladena Oljače. Goste su zabavljali “Džet set bend” i Dejan Matić, a u ponoć je priređen vatromet.

U centru Brčkog dočekana je pravoslavna Nova godina, uz vatromet, narodno kolo i kuvano vino.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je bio pokrovitelj dočeka, tačno u ponoć obratio se građanima, čestitao Novu godinu svima koji je proslavljaju po julijanskom kalendaru i poželeo im mnogo sreće, zdravlja i uspjeha.

Dočeku na otvorenom uz koncert estradne umetnice Mirjane Aleksić i “Milenijum benda” prethodila je manifestacija “Noć srpskog folklora” u Domu kulture, a čiji organizator je bilo Srpsko kulturno-umetničko društvo “Krepšić”.

Za doček 2020. u Bijeljini je prvi put organizovana Dečija nova godina 30. decembra, a novogodišnje slavlje 31. decembra proteklo je uz koncert Marinka Rokvića.

 

 

 

 

(BN/Srna)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar