Kanada se oprašta od stradalih u oborenom avionu

Kanada se oprostila od nastradalih prilikom rušenja ukrajinskog aviona u Iranu prošle nedelje, kada je poginulo 57 državljana te zemlje, a na komemoraciji u Edmontonu premijer Dzastin Trudo je poručio da je zemlja ujedinjena u bolu sa porodicama nastradalih i da će tražiti pravdu i insistirati da iranske vlasti pruže odgovore.

Srbija 13.01.2020 | 10:49
Kanada se oprašta od stradalih u oborenom avionu

- Možda se osećate kao da ste nepodnošljivo usamljeni, ali niste sami. Cela vaša zemlja je uz vas, večeras, sutra, u godinama koje dolaze - poručio je Trudo na komemoraciji u gimaziji u Edmontonu u Alberti gde se olupilo više od 2.300 ljudi.

Ova tragedija se nikada nije smela dogoditi, poručio je Trudo i rekao da se neće smiriti dok se ne dođe do odgovora, prenosi Rojters.

Porodica i prijatelji sećali su se stradalih u padu ukrajinskog aviona kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

U međuvremenu je Iran je izdao još osam viza timu kanadskih istražitelja, a većina članova grupe bi trebalo danas da stigne Teheran, potvrdjeno je iz kanadskog ministrastva spoljnih poslova.

Tim uključuje konzularne službenike i dva člana Kanadskog odbora za bezbednost u transportu, dok će kasnije rasporediti drugi tim istražitelja koji su specijalizovani za preuzimanje i analizu snimka crnih kutija.

Kanada nema diplomatske odnose sa Iranom a premijer Džastin Trudo je razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem koji se obavezao da će njegva zemlja saradivati sa kanadskim istražiteljima.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar