Poziv da Srpska prekine saradnja sa Tužilaštvom

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske pozvao je institucije Srpske da obustave saradnju i finansiranje Suda i Tužilaštva BiH nakon podizanja optužnica protiv starješina Vojske Republike Srpske Milomira Savčića i Pantelije Ćurguza.

Republika Srpska 11.01.2020 | 16:08
Poziv da Srpska prekine saradnja sa Tužilaštvom

Iz Saveza su danas osudili taj postupak institucija BiH i ocijenili drskim što je to učinjeno pred 9. januar – Dan Republike i pravoslavne praznike.

„Svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovarati, ali nije dobro da se proganjaju i zatvaraju samo Srbi, a ostali oslobađaju, ili da se protiv njih ne pokreću postupci, iako je riječ o najtežim zločinima“, naveli su iz Saveza nakon redovne sjednice skupštine te organizacije u Banjaluci.

Iz Saveza su poručili da postojeći odnos Tužilaštva i Suda BiH prema Srbima treba zaustaviti.

„Svima je jasno da je to smišljeno urađeno protiv Srpske, ali nije umanjen značaj Dana Republike, koji je nedavno veličanstveno obilježen“, naveli su predstavnici Saveza i dodali da je srpski narod i tada pokazao jedinstvo.

Oni su dodali da je na tom planu jasna namjera da se Srbima nametne kolektivna odgovornost za ratne zločine, što treba spriječiti.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je novinarima da je ovo udruženje uz pomoć Vlade Srpske uspjelo da riješi određene probleme populacije koju zastupa, pogotovo ratnih invalida koji su u najtežoj situaciji.

On je poručio da treba više raditi na zapošljavanju ratnih invalida, jer ih poslodavci nerado angažuju, kao i da će od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, između ostalog, biti zatraženo da manje čekaju na specijalističke preglede.

(BN/Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

11.01.2020 15:54

Neka se obrate "Ronhilu", on je njihov covjek!

ODGOVORITE
Name

Pakung

11.01.2020 18:47

Sve u dogovoru.

Name

Prvoborac

12.01.2020 00:50

Sto taj strucnjak zajedno sa Savcicem, Curguzom i ostalim, cuti 20 i kusur godina dok se samo Srbi zatvaraju i procesuiraju. Sto od Dode i vlastodrzaca ranije nije to trazio, dok su vecina neduznih kaznjavani i prebijani u zatvorima u BiH, a znamo za slucaj Zenice i dr. Sad se sjetili traziti, borci, kad je maca zakucala vama na vrata. Sram vas bilo svih boraca i osudjenika. Cutite za mrvice koje dobijate. Za tebe vecina i ne zna, toliko si se do sada oglasavao i trazio nesto, sad si se digao sram da te bude.Da budem jasan nisam za optuznice ni protiv Savcica, ali samo ukazujem na cinjenice.

ODGOVORITE