Švedska: Uhapšen Srbin na osnovu potjernice

Srbin Milenko Đurđević (50) uhapšen je u Švedskoj na osnovu međunarodne potjernice Hrvatske koja ga tereti za navodni ratni zločin nad civilima u minulom ratu na području Vukovara.

Vijesti 09.01.2020 | 16:07
Švedska: Uhapšen Srbin na osnovu potjernice

Đurđevića je švedska policija uhapsila 5. januara na aerodromu u Malmeu, a juče mu je određen ekstradicioni pritvor, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

Prema podacima koje je "Veritas" dobio od njegove porodice, Milenko je uhapšen dok je čekao let za Tuzlu, gdje su ga čekali rođaci i prijatelji sa kojima je trebalo da proslavi pravoslavni Božić.

On je putovao sa pasošem Danske u kojoj živi od 1998. godine, kada je i dobio azil kao proganjano lice u Hrvatskoj.

"Veritas" raspolaže dokumentacijom da je protiv Milenka i još osam lica tužilaštvo u Vukovaru podiglo optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su "od avgusta 1991. do kraja februara 1992. godine u Petrovcima zlostavljali civile".

Prema toj optužnici, oni su u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protivpravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civile.

Osim toga, Milenko se tereti za učešće u fizičkom maltretiranjuVladislava Monara i Željka Varge.

Ovom optužnicom, osim Milenka, optuženi su i Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Vojislav Buzaković, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, te Željko Vujić u prisustvu.

Branioci po službenoj dužnosti svih optuženih podnijeli su prigovore protiv optužnice, ali ih je Županijski sud u Vukovaru rješenjem od 3. aprila 2008. odbio kao neosnovane.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru je 9. juna 2011. godine razdvojilo krivični postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića, ali je, nakon prvog ročišta za glavni pretres obustavilo postupak protiv njega zbog smrti.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku koji je prije mjesec dana aktivirao međunarodnu potjernicu za Đurđevićem i saoptuženicima.

Od rodbine i prijatelja uhapšenog Đurđevića "Veritas" saznaje da je on i za vrijeme prelazne uprave i poslije "mirne reintegracije" SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, sve do maja 1998. ostao u Vukovaru i radio kao policajac.

Đurđević je državljanin i Srbije i posljednjih godina je relativno često putovao širom Evrope, a posljednji put je to bilo u avgustu prošle godine.

Uhapšeni se nalazio na spisku tužilaštva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i Srpske Vojske Krajine.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšen 171 Srbin, od kojih su 64 izručena u Hrvatsku.

Do sada je protiv 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

"Veritas" ponovo ocjenjuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima, zbog krivičnog djela ratni zločin, nalazi 28 Srba, bivših pripadnika JNA i Srpske Vojske Krajine, od kojih je 18 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rale

09.01.2020 17:40

Borci u zatvor, dezerteri na vlast.

ODGOVORITE
Name

ZDS

09.01.2020 19:20

Sta navodno???

ODGOVORITE