Шведска: Ухапшен Србин на основу потјернице

Србин Миленко Ђурђевић (50) ухапшен је у Шведској на основу међународне потјернице Хрватске која га терети за наводни ратни злочин над цивилима у минулом рату на подручју Вуковара.

Вијести 09.01.2020 | 16:07
Шведска: Ухапшен Србин на основу потјернице

Ђурђевића је шведска полиција ухапсила 5. јануара на аеродрому у Малмеу, а јуче му је одређен екстрадициони притвор, саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".

Према подацима које је "Веритас" добио од његове породице, Миленко је ухапшен док је чекао лет за Тузлу, гдје су га чекали рођаци и пријатељи са којима је требало да прослави православни Божић.

Он је путовао са пасошем Данске у којој живи од 1998. године, када је и добио азил као прогањано лице у Хрватској.

"Веритас" располаже документацијом да је против Миленка и још осам лица тужилаштво у Вуковару подигло оптужницу 4. септембра 2007. године, која их терети да су "од августа 1991. до краја фебруара 1992. године у Петровцима злостављали цивиле".

Према тој оптужници, они су у просторијама милиције САО Крајине, као припадници милиције и паравојних јединица, противправно приводили, затварали, испитивали, тукли и на друге начине злостављали цивиле.

Осим тога, Миленко се терети за учешће у физичком малтретирањуВладислава Монара и Жељка Варге.

Овом оптужницом, осим Миленка, оптужени су и Никола Радојчић, Мирослав Иван, Војислав Бузаковић, Предраг Стојчевић, Драган Жакула и Душко Самарџић, сви у одсуству, те Жељко Вујић у присуству.

Браниоци по службеној дужности свих оптужених поднијели су приговоре против оптужнице, али их је Жупанијски суд у Вуковару рјешењем од 3. априла 2008. одбио као неосноване.

Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Вуковару је 9. јуна 2011. године раздвојило кривични поступак у односу на оптуженика Жељка Вујића, али је, након првог рочишта за главни претрес обуставило поступак против њега због смрти.

Предмет је у међувремену, због промјене у надлежности за процесуирање ратних злочина, уступљен Жупанијском суду у Осијеку који је прије мјесец дана активирао међународну потјерницу за Ђурђевићем и саоптуженицима.

Од родбине и пријатеља ухапшеног Ђурђевића "Веритас" сазнаје да је он и за вријеме прелазне управе и послије "мирне реинтеграције" САО источне Славоније, Барање и западног Срема, све до маја 1998. остао у Вуковару и радио као полицајац.

Ђурђевић је држављанин и Србије и посљедњих година је релативно често путовао широм Европе, а посљедњи пут је то било у августу прошле године.

Ухапшени се налазио на списку тужилаштва Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 30. јуна 2017. године, на којем је било 1.396 имена, углавном припадника ЈНА и Српске Војске Крајине.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свјета до сада је ухапшен 171 Србин, од којих су 64 изручена у Хрватску.

До сада је против 25 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

"Веритас" поново оцјењује да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске.

Тренутно се у хрватским затворима, због кривичног дјела ратни злочин, налази 28 Срба, бивших припадника ЈНА и Српске Војске Крајине, од којих је 18 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рале

09.01.2020 16:40

Борци у затвор, дезертери на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗДС

09.01.2020 18:20

Ста наводно???

ОДГОВОРИТЕ