Sutra odluka: Zoran Milanović ili Kitarović

U Hrvatskoj se u nedelju održava drugi krug predsedničkih izbora.

Region 04.01.2020 | 22:06
Sutra odluka: Zoran Milanović ili Kitarović

U Hrvatskoj će sutra biti održan drugi krug sedmih po redu predsedničkih izbora, a građani, njih više od 3,8 miliona, biraće između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Novi predsednik Hrvatske biće kandidat sa najviše glasova gradjana, koji budu izašli na birališta.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji izmedju dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imalii čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su medjusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri tv duela i kampanje generalno, kao što je to uvek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentarise predsedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je reč o izboru izmedju kandidata levice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema poslednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Inače, drugi krug predsedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čk 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi preliminarni izborni rezultat se očekuje u 20 sati.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ante

04.01.2020 21:41

Ko god pobijedi Hrvatska je gubitnik. Zadužena preko 40 milijardi eura, staro pućanstvo, pusta Slavonija, Lika, Banovina, Kordun, odlazak mladeži, veliki mortalitet, škole se zatvaraju, korupcija, branitelja svake godine sve više traže samo novce, ustašluk i fašizam jača... Mađari nam prijete starim zemljopisnim kartama, Talijani putem IDS traže Istru, Srbi su do sada bili glavni krivci za sve ali oni polako nestaju, iseljavaju se, asimiliraju. Kad ne bude Srba kakvi smo, tući ćemo se između sebe. To je Hrvatska u sadašnjici i budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Marija

05.01.2020 08:51

Pa neka pobijedi Kolinda i neka vam odvede zemlju u totalnu propast i fašizam, ja radi takvih više i ne idem u Hrvatsku na more

Name

DD.5.1.2020

05.01.2020 09:26

Upravu ste gospodine.Političari se bore za svoju egzistenciju,sirotinja nikada nije došla na red.

Name

Realno

04.01.2020 21:52

Koli da će dobiti ubjedljivo. Svi iz BiH će glasati za nju, dijaspora 80%.Škorovi na poziv Tompsona svi će za nju glasati. Realno više od 10% razlike za Kolindu. Stepen neoustaštva raste. Milanović može samo na Istru da se osloni.

ODGOVORITE
Name

Joska

05.01.2020 07:21

Ma kakva Kolinda, kao glupi avgust, ona treba da ide u cirkus

Name

Re realno

05.01.2020 21:47

Jesi ti to neki analitičar ?? A jesi iznalizirao jadan