Japan pogodio snažan zemljotres

Japanska meteorološka agencija podigla je nivo opasnosti zbog moguće erupcije vulkana na jugozapadu te zemlje jer su pojačane seizmičke aktivnosti u toj oblasti

Svijet 03.01.2020 | 08:42
Japan pogodio snažan zemljotres

Agencija je upozorila stanovništvo da ne prilaze krateru vulkana Mt.Šimoe zbog eventualne erupcije i rizika od velikih komada stena u vazduhu u obimu od dva kilometra, prenosi agencija Kjodo.

Kako se navodi, seizmičke aktivnosti pojačale su se u toku večeri, a sam vulkan je poslednji put izbacio lavu u junu 2018. godine i jedan je od japanskih vulkana koji se najviše nadziru.

Zemljotres jačine 5,9 stepeni

Zemljotres jačine 5,9 stepeni pogodio je istok Japana, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Potres se dogodio u 3.21 ujutru po lokalnom vremenu u Pacifiku, nedaleko od obale okruga Čiba, oko 30 kilometara ispod površine mora, a Agencija za sada nije izdala upozorenje od cunamija, prenela je sinoć agencija Kjodo.

Potres su osetili stanovnici od centralnog do severoistočnog dela Japana, uključujući i Tokio.

Za sada nema podataka o povređenima ili o materijalnoj šteti.

Gotovo istovremeno sa potresom, japanska Agencija za požare i katastrofe izdala je upozorenje na zemljotres, navodeći da bi potres od pet i više stepeni mogao da pogodi istok Japana i upozorila građane te oblasti da se pripreme na snažan zemljotres.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar