"Balkan nije spreman za veliki zemljotres"

Balkanske zemlje su nespremne za veliki zemljotres, navodi se u tekstu "Lekcije iz albanskog zemljotresa - Balkan nije spreman za veliki zemljotres".

Region 02.01.2020 | 15:37
"Balkan nije spreman za veliki zemljotres"

Od Bukurešta do Sofije i na Balkanu veliki broj vlada nije uspeo da reši rizike koje predstavljaju zgrade koje bi mogle lako da se sruše ukoliko dođe do snažnog zemljotresa, navodi se u tekstu objavljenom u Njujork tajmsu.

Njujorški list podseća na zemljotres iz 26. novembra prošle godine u Albaniji, jačine 6,4 stepena, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, dok je više stotina građana povređeno i ostalo bez krova nad glavom.

"Tragedija šalje jasno upozorenje regionu koji je bio pogođen mnogo snažnijim zemljotresima u prošlosti, a eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres", navodi se u tekstu.

Prema rečima eksperata, vlasti u regionu su ohrabrile građevinski bum nakon devedesetih godina, kada su bezbednosni standardi često menjani zbog potrage za brzim profitom. Kao rezultat, navodi se u tekstu, milioni ljudi žive u domovima za koje je malo verovatno da će izdržati veliki zemljotres.

Osnivač prve rumunske nevladine organizacije "Re: Rise", specijalizovana za smanjenje seizmičkog rizika, Metju Sumbasaku, kaže da samo u Bukureštu postoji 349 struktura sa visokim rizikom, koje bi se verovatno srušile u slučaju velikog zemljotresa.

Reč je o stambenim kompleksima i drugim stotinama zgrada koji bi pretrpele velike štete.

Iz sofijskog Univerziteta za arhitekturu, građevinu i geodeziju kažu da je Bugarska možda spremnija od nekih drugih zemalja u regionu za jake zemljotrese, ali da zabrinutost izazivaju novosagrađene zgrade.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ko to kaze,ko to laze

02.01.2020 18:06

Zar iz Banjaluke nisu poslali obavjestenje da su sve obezbjedili da zemljotresa nikad vise ne bude?

ODGOVORITE
Name

mrdja

03.01.2020 20:09

KOI SI TI GLUPAN