"Балкан није спреман за велики земљотрес"

Балканске земље су неспремне за велики земљотрес, наводи се у тексту "Лекције из албанског земљотреса - Балкан није спреман за велики земљотрес".

Регион 02.01.2020 | 15:37
"Балкан није спреман за велики земљотрес"

Од Букурешта до Софије и на Балкану велики број влада није успео да реши ризике које представљају зграде које би могле лако да се сруше уколико дође до снажног земљотреса, наводи се у тексту објављеном у Њујорк тајмсу.

Њујоршки лист подсећа на земљотрес из 26. новембра прошле године у Албанији, јачине 6,4 степена, у којем је погинуло више од 50 људи, док је више стотина грађана повређено и остало без крова над главом.

"Трагедија шаље јасно упозорење региону који је био погођен много снажнијим земљотресима у прошлости, а експерти сматрају да балканске земље нису спремне за следећи велики земљотрес", наводи се у тексту.

Према речима експерата, власти у региону су охрабриле грађевински бум након деведесетих година, када су безбедносни стандарди често мењани због потраге за брзим профитом. Као резултат, наводи се у тексту, милиони људи живе у домовима за које је мало вероватно да ће издржати велики земљотрес.

Оснивач прве румунске невладине организације "Ре: Рисе", специјализована за смањење сеизмичког ризика, Метју Сумбасаку, каже да само у Букурешту постоји 349 структура са високим ризиком, које би се вероватно срушиле у случају великог земљотреса.

Реч је о стамбеним комплексима и другим стотинама зграда који би претрпеле велике штете.

Из софијског Универзитета за архитектуру, грађевину и геодезију кажу да је Бугарска можда спремнија од неких других земаља у региону за јаке земљотресе, али да забринутост изазивају новосаграђене зграде.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ко то казе,ко то лазе

02.01.2020 17:06

Зар из Бањалуке нису послали обавјестење да су све обезбједили да земљотреса никад висе не буде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрдја

03.01.2020 19:09

КОИ СИ ТИ ГЛУПАН