"Osnovni uslov je očuvanje mira u regionu"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon je nakon predstavljanja programa "Srbija 2025" govorio o političkim dešavanjima u zemlji i regionu.

Srbija 28.12.2019 | 15:07
"Osnovni uslov je očuvanje mira u regionu"

"Osnovni uslov da bismo ovo ispunili jeste očuvanje mira i stabilnosti u regionu", rekao je predsjednik Vučić.

"Prije nekoliko dana napali su nas pojedini političari iz BiH zbog Nacionalne strategije odbrane. Juče nas je napao Dodik i rekao: 'A zašto pominjete Bosnu i Hercegovinu?' Mi samo poštujemo Dejtonski sporazum", objasnio je predsjednik.

Vučić se osvrnuo i na dešavanja na Kosovu i u Albaniji.

"Toliko neistina laži i izmišljotina ima u Albaniji o meni, a ja ćutim i čekam da oni nešto urade, da neku vladu formiraju da možemo da razgovaramo", rekao je Vučić.

"Zato će nam biti potrebno mnogo truda, energije, da bismo uspjeli da sačuvamo mir", naglasio je.

Kada su u pitanju dešavanja incidenti koji su se dogodili u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, predsjednik ne vidi sličnost situacija.

"Nisam teoretičar zavjere da su svemu vidim sličnost", rekao je Vučić.

"U RS je došlo do međustranačkog sukoba, u CG su bili jedini veoma ozbiljni razlozi za političko trvenje, jer je riječ o velikoj temi. U Srbiji ste imali incident jer neki bojkotuju rad Skupštine, iako primaju platu", ispričao je predsjednik Srbije.

"Oni koji su izazvali incident u srpskom parlamentu htjeli da iz Srbije odu ružne slike u svijet, a Srbima u Crnoj Gori nisu pomogli, naprotiv. Koji je razlog bio za to: A šta drugo da radi? Najveću grešku su napravili ljudi iz SNS-a što su maloj fašističkog grupi dozvolili da bude vidljiva", dodao je Vučić. 

Na pitanje kako će svi planovi, ali i uspjesi uticati na zvaničnike Evropske uniije, Vučić kaže da on za to nije nadležan.

"Srbija je zemlja kandidat, mi nismo clanica EU. To kako će se postaviti EU pitajte Sema Fabricija", rekao je predsjednik Srbije.

"Što se Srbije tiče mi ćemo da radimo svoj posao. Ukinite takse, spremni smo da razgovaramo. A mi smo ovaj rezultati postigli uprkos taksama", jasan je bio Vučić.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milan

28.12.2019 16:01

Dosta je i tebe vise.

ODGOVORITE
Name

Milutin

29.12.2019 16:25

Neka ga samo ne ugrozava..

ODGOVORITE