Radman: Hrvatska aktivno zagovara NATO put BiH

Gordan Grlić Radman kazao je kako je podržao Bosnu i Hercegovinu jer Hrvatska aktivno zagovara evroatlantski put BiH.

Bosna i Hercegovina 28.12.2019 | 13:58
Radman: Hrvatska aktivno zagovara NATO put BiH

Dragan Čović, predsjednik HDZ i HNS, primio je danas u Mostaru delegaciju Odbora za spoljne i evropske poslove HDZ Republike Hrvatske, koju je predvodio Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Čović je rekao kako se razgovaralo o poziciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, evropskom putu BiH te načinima kako Hrvatska svojom spoljnom politikom može pomoći BiH na tom putu.

– Više puta sam naglašavao kako sam s premijerom Plenkovićem razgovarao da ako mi uspijemo uspostaviti vlast na nivou BiH da pokušamo sustići izgubljeno vrijeme te da se BiH ponovo nađe za pregovaračkim stolom kako bi otvorila svoj pregovarački proces te sustigla Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće – izjavio je Čović.

Gordan Grlić Radman kazao je kako je podržao Bosnu i Hercegovinu jer je Hrvatska aktivno zagovara evroatlantski put BiH.

– Nama je u interesu to i zbog hrvatskog naroda u BiH, Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma… Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i na tome sam čestitao i novoj ministarki spoljnih poslova. Nama je drago da sada imamo sagovornike i Hrvatska će tu biti aktivna u zagovaranju evropskog puta – izjavio je ministar.

Grlić Radman govorio i o najvećem trenutnom EU izazovu – izlasku Velike Britanije iz članstva te kazao kako će se Hrvatska kao predsjedavajuća Evropskom komisijom morati dogovoriti i sporazum o izlasku.

Čović je kazao kako će novi Savjet ministara drugačije tretirati migrantsku krizu jer je ona od humanitarnog postala bezbjednosno pitanje te da on vidi strategiju da se prostor Hercegovine stavi u poziciju kao što su USK, TK i KS koji su značajno opterećeni ovim problemom.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Moa

28.12.2019 13:20

Moguce je samo sto vi to necete i niti jedan od Vas misli dobro svom narodu na koji se tako zdusno pozivate vec samo gledate vlastiti dzep. Takodjer okrecuci se hr i sr vi ne pomazete svoj narod l vec se mora lokalno dijelovati.

ODGOVORITE
Name

Ma

31.12.2019 08:34

oni to vracaju dodiku vitalni nacionalni interes rs!

ODGOVORITE