Preminula čuvena Lolita!

Sju Lion, zvezda šezdesetih godina, preminula je u 73. godini života posle kratke i teške bolesti. Lionova je rođena 10. jula 1946. godine u Davenportu, Ajovi.

Zabava 28.12.2019 | 14:51
Preminula čuvena Lolita!

Glumica je najpoznatija po ulozi Dolores Lolite Haze, u filmu "Lolita" (1962), koju je dobila sa svega 14 godina.

"Lolita" je kontroverzno ostvarenje Stenlija Kubrika, a uloga Lolite pripala je Sju zato što je nije smela dobiti 12-godišnja devojčica, iako je toliko godina imao lik Lolite u knjizi Vladimira Nabokova. Iako su neke stvari iz knjige promenili, "Lolita" je ostao jedan od najkontroverznijih filmova do dan danas.

Film je još tokom najava zbog svoje tematike izazvao brojne reakcije. Prijatelji i kritičari književnika Nabokova smatraju da je inspiraciju za delo dobio od Čarlija Čaplina koji je oženio Litu Grej, koja je u vreme kada su se upoznali bila maloletna.

Uloga Lolite glumici je donela instant slavu.

Preko noći je postala zvezda, osvojila je Zlatni Globus za najbolju mladu nadu. Ipak, uprkos neiskustvu zablistala je glumom uz legendarne glumce Džejmsa Mejsona, Šeli Vinters i Pitera Selersa, a za fpotrebe filma snimila je dve pesme "Lolita Ya Ya" i "Turn Off the Moon".

Ova lepotica u ljubavi nije imala mnogo sreće.

Davne 1964. udala se za Hemptona Fančera III, ali brak je trajao kratko. Drugi muž bio joj je Roland Harison, fotograf i fudbalski trener sa kojim se preselila u Španiju - zbog konstantnog pristiska javnosti. Ni taj brak nije potrajao.

Sju je nakon Lolite glumila u nekoliko filmova: "7 Women" (1966), "The Flim-Flam Man" (1967), "Tony Rome" (1967), "Evel Knievel" (1971), "The Magician" (1973), "To Love, Perhaps to Die" (1973), ali nikako joj nije polazilo za rukom da dobije zapaženije uloge.

Kako joj nije išlo u glumi, počela je da konobariše. Tada je upoznala Gerija Adamsona koji je, između ostalog, odslužio kaznu za pljačku i ubistvo. Za njega se udala 1973. godine i počela je da se zalaže za zatvorsku reformu i prava osuđenika. Ni taj brak nije potrajao. Rastali su se nakon što je Geri počinio još jednu pljačku.

Svoju poslednju ulogu Sju je odigrala 1980. u filmu "Alligator".

Posle udaje za Ričarda Rudmana, radijskog inženjera, preselila se u Los Anđeles, i živela je daleko od medija.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar