Nema protesta, poslanici DF-a u zatvoru

Saobraćaj u Podgorici je jutros normalizovan, nakon celodnevne blokade grada zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi veroispovesti.

Region 27.12.2019 | 09:22
Nema protesta, poslanici DF-a u zatvoru

Zakon o slobodi veroispovesti, rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

U gradu je mirno, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve koji su se od juče u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon.

Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su juče u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza.

Policija je privela oko 20 ljudi zbog blokade saobraćaja, izvestili su mediji u četvrtak.

U policiji, po navodima medija i dalje traje saslušanje 18 poslanika DF-a uhapšenih posle sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore, uoči izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Poslanici DF su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a pošto su poslanici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini.

Oni su skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama poslanike vladajuće većine i opozicone SDP, te fizički nasrtali na njih. Zbog toga su privedeni u policiju, a predsednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao meru zabrane prisustva sednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, poslanici vladajuće većine i opozicione SDP su usvojili zakon.

Premijer Duško Marković koji je tokom celodnevne rasprave u Skupštini sa poslanicima "branio" vladina rešenja, je rano jutros , posle usvajanja zakona, osudio ponašanje poslanika DF-a i poručio da "ne očekuje radikalizaciju situacije" u zemlji.

"Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti", kazao je Marković.

Za sada nije poznato kakvi bi mogli biti potezi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) SPC i da li će biti novih okupljanja.

U saopštenju objavljenom jutros mitropolija svu "odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti" pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

"Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji", saopšteno je iz MCP.

Mitropolija zakon smatra "diskriminatornim i neustavnim". Navodi da je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona "potvrđena sumnja" te crkve o "otimačini" imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne crnogorske pravoslavne crkve".

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Рв

27.12.2019 09:13

Добро јутро радни народе ЦГ, тачно је 12 сати. А, видјећемо касније

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

27.12.2019 09:19

Meni stvarno nije jasno šta je ovde problem??? Je li to SPC polaže samostalno pravo na pravoslavnu vjeroispovjest zemalja Balkana? Postojala je prije Crnogorska pravoslavna crkva koja je zbog historijskih odnosa koji su u to vrijeme vladali ugašena, a SPC je preuzela preko Srbije svetinje na području Crne Gore. Ovde se sad radi o restituciji ili ti ga vraćanju imovine nazad vlasniku, ono što SPC može da dokaže da je bilo njeno prije 1901. godine će biti njeno i dalje, ono što ne može vraća se državi Crnoj Gori koja će to ustupiti na korištenje CPC. Vijernicima pravoslavcima neće biti zabranjeno da koriste crkve, ali će se maknuti uticaj Srbije iz Crne Gore... Pitanje za bosanske srbe, je li vama normalno mišljenje da je pravoslavac= srbin, katolik=hrvat, bošnjak=musliman? Ja vjerujem da to nije normalno, e kad to shvatite počet ćete se nazivati pravim imenom, bosancima pravoslavne vjeroispovjesti i počet ćete za svoju djecu da tražite da vam komšija sa druge strane Drine plati ono što Vam duguje... Dok god Vas pop uvjerava da je pravoslavac samo onaj koji je srbin nema vama napretka... E za to su krivi Turci koji su kad su napuštali BiH pobili sve bosanske učene ljude koji su odlučili da ostanu u BiH i ovaj narod ostavili na nemilost Srbiji i Hrvatskoj da nam preko crkve ukidaju nacionalnu svijest i da nas preko vjere uvode u svoje nacije kako bi ovu zemlju koja postoji hiljadu godina lakše pljačkali... Dok vam serviraju komsije kako ste srbi, hrvati vi da bi bili dobri vjernici žmirite na pljačku vaše imovine od strane istih. Srbija i Hrvatska po raznim odnosima (ne uključujem ratnu odštetu) duguju ovoj državi preko 10 milijardi KM, pa vi pitajte popa nek vam to pojasni, a u međuvremenu djecu liječite po koncertima i sms porukama... Podrška Crnoj Gori...

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2019 09:53

Bravo za komentar.

Name

Re

27.12.2019 09:56

Tačno do jedne jedine riječi...

Name

Jabuka

27.12.2019 10:03

Svaka čast za komentar.

Name

Jankan

27.12.2019 10:18

Stara naroda kaze, budala i krivih drva nece nestati. Nisam bas siguran za ovo drugo.

Name

Vidi

27.12.2019 11:14

gadis mi se

Name

re realno gledano

27.12.2019 11:38

Realno gledano problem je sto se Srbi pokusavaju raskomadati po raznim geografskim pojmovima, eto to je problem. Nema to nikakve veze sa religijom, ali se religija koristi kao povod. Uvode se pojmovi kao crnogorski Srbi , bosanski Srbi, hrvatski Srbi i pokusavaju se predstaviti kao posebni narodi i kao takvim im se pokusavaju nametnuti neke nove crnogorske, bosanske, hrvatske, makedonske, ukrajinske pravoslavne crkve koje ce tako usitnjene biti lakse za manipulaciju ekumenistickog tipa, a svima je valjda jasno kuda vodi ekumenizam, na Istok sigurno ne.

Name

Za Re realno gledano

27.12.2019 12:51

Covjek je upravu za ovo sto je napisao... Ne mozes ti sebe nazivati srbinom, a zadnjih 6 koljenja ti iz Bosne ili Hrvatske ili Crne Gore samo zato sto si pripadnik pravoslavne vjere... Ako cemo vuci koljena od davnina onda treba lijepo da svi budemo afrikanci jer kažu strucnjaci da je tamo prvi majmun sisao sa grana :) ... U Srbiju kad ode neko iz BiH za srbijance je nista vise do ludi bosanac... Trebaju svi da se zalazu za drzavu u kojoj zive jer hajmo biti realni ovo srbovanje rezultat je da nam se ne placaju dugovi koje Srbija ima prema nama... Isto je i sa hrvatima, Covic blokira povrat BiH imovine vrijedne preko 2 milijarde i Hrvatska nasu imovinu renta i uzima pare, a nama ovde stvaraju nemire jer se prave hercegovci veci hrvati katolici od pape... Posalju nam neku donaciju koja nije dovoljna ni kamatu za tu godinu da pokrije koliki dug imaju prema nama... Hajde da sravnimo racune pa da se onda lijepo pobratimo svi...

Name

@re realno gledano

27.12.2019 14:30

Kao prvo treba znati istoriju, pa onda pričati. Prije Berlinskog Kongresa je Bosna takođe imala pravoslavaca, ali nije imala Srba! Imala je i katolika, ali nije imala Hrvata! Kroz teritorijane pretenzije i putem crkvi danas je po nekom automatizmu svaki pravoslavac Srbin, a svaki katolik Hrvat. Što i jedna i druga susjedna zemlja odlično koriste za vlastite interese. Samo kada ideš i u jednu i drugu, otvore ti oči i nazovu te pravim imenom uz pogrdni prefiks "glupi bosanac".

Name

ZMiljenkoE

27.12.2019 09:21

Krajnje je vrijeme da preispitamo sami sebe, sve one koji nas vode i pokušamo otkriti zašto smo u problemima na svim mjestima gdje živimo od Hrvatske (Pupavac), BiH i Program Reformi, Kosovo, evo i Crna Gora... Jeli to do svih njih ili do naših "lidera" i politike.

ODGOVORITE
Name

MD

27.12.2019 09:52

Eto Srbi opet na more u crnu Goru

Name

Khal Drogo

27.12.2019 09:50

Очекивано, клика клептомана која је узурпирала власт у Црној Гори наставља са својим пасјалуком, усвојен је закон о отимачини имовине СПЦ. Када ти неко отима имовину, а посебно ако су то храмови духовности за које је наш род судбински вјековима везан, имаш избор, рећи "па добро, сила Бога не моли" а можеш рећи и "стани мало". Овај пута је изабрано "стани мало". Како то и бива када поган истрајава у пасјалуку, фарси никад краја, хаос у скупштини за који кривицу сносе они који истрајавају у пасјалуку, послали су и соје керове да хапсе непослушне, варају се ако мисле да ће се тако завршити. Пуна подршка СПЦ, посланицима у скупштини ЦГ који су изабрали част умјесто нечасти и нашем народу у Црној Гори да истраје у борби и одбране светиње, а што се тиче оних који су посегли за топузом цитираћемо једног умног пјесника; "Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом"

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2019 10:33

Valjaš gluposti, kao i obično.

Name

niko drugi nece nas branit

27.12.2019 09:51

To se mora rusiti svakodnevno ako se pusti srbi ce proci isto kao na kosovu. Mi samo cuvamo mir a drugi nas jase nije to od juce.

ODGOVORITE
Name

TENZIJE NA PROSTORU EX YUGE

27.12.2019 10:18

Samo dva covjeka trenutno jasu Srbe na Balkanu. Zar je za tebe normalno da samo srbi imaju probleme u Hrvatskoj Makedoniji Crnoj Gori Bosni pa i na Kosovu ? Sve su to sad samostalne drzave, sa svojim zakonima koji se mozda ne poklapaju sa nekom nacionalnom zajednicom , za rad mira u kuci neka vecina odlucuje parlament skupstina i sta kaze vecina to je demokatija

Name

Ignjat

27.12.2019 10:39

Realno gledano,pobrkao neke pojmove. Etnos jeste jedno a religija drugo..ideologija nešto sasvim treće. Srbi mogu biti pravoslavni i to oni danas jesu ali ima i onih Srba koji su se katoličili ili primili islam.To su Srbi katolici i Srbi muhamedanci. Sve do 1974.godine tako su se svi izjašnjavali..i onda komunisti promijeniše Ustav.

Name

Re

27.12.2019 10:45

Samo vi posteni a ostali olos.Vec vidzeno.

Name

Re Ignjat

27.12.2019 14:35

Ako je neko pobrkao pojmove onda si to ti! Srba nema katolika i muslimana. Samo pravoslavci mogu biti Srbi i to je SPC tako odredila. Informiši se! A šta sa nepravoslavcima koji žive u Srbiji? E tu nasta pojam Srbijanac - zahvaljujući SPC!

Name

guz

27.12.2019 10:26

Jaka drzava,nema labavo.

ODGOVORITE
Name

Sve po planu

27.12.2019 10:30

Još jedan poen za Vatikan, njegovu viševjekovnu politiku prema ovom pravoslavnom prostoru i Srpskom narodu. Za sada uspješno rastaču Crnu Goru. Mile Đukanović im je zlata vrijedan, bespogovorni izvršitelj naloga. Izgleda da famozni Zapad daje završni udarac. Ista stvar i u Republici Srpskoj i ona ima svog Milu koji uspješno rastače ovaj entitet i narod.

ODGOVORITE