Tri lavine u jednom danu na Alpima

Dvije lavine danas su pogodile austrijski skijaški centar Ankogel, dok se jedna obrušila na centar Andermat na švajcarskim Alpima.

Svijet 26.12.2019 | 15:16
Tri lavine u jednom danu na Alpima

U lavini koja se obrušila na skijaške staze centra Andermat povrijeđene su dvije osobe. One su izvučene iz snijega i prebačene u bolnicu.

Pokrenuta je velika akcija spasavanja jer se strahuje da je pod snijegom zatrpano još ljudi. Cijelo područje nadlijeću helikopteri.

U austrijskom skijaškom centru Ankogel, na teritoriji pokrajine Koruška, lavina je zatrpala najmanje dva skijaša. 

Jedan od njih je spašen, dok se za drugim skijašem koji je možda zatrpan traga, s obzirom na to da je jedan svjedok tvrdio da je lavina pokrila dva skijaša.

Lavina se pokrenula izvan obezbjeđene skijaške staze, navela je policija.

Tokom potrage za zatrpanim licima u neposrednoj blizini pokrenula se druga lavina, a jedan svjedok je informisao vlasti da su tom prilikom možda zatrpana četiri skijaša.

Nadležne vlasti tvrde da su lavine izazvali skijaši koji su skijali izvan obezbjeđenih staza.

Inače, velika je opasnost od lavina postoji, prema upozorenju nadležnih, u pokrajini Salcburg, gdje je proglašena opasnost četvrtog nivoa na petostepenoj skali.

U Gornjoj Austriji procjenjuje se da je opasnost od lavina na nivou tri, a jake sniježne padavine u kombinaciji sa jakim vjetrom povećavaju opasnost.

(Srpskainfo)

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar