"Može se desiti formiranje neke nove institucije"

Borenović je kazao da je čuo kako se može desiti formiranje neke nove institucije. Za Emrića najvažnije pitanje je - ide li sutra (utorak) Program reformi u Brisel. 

Bosna i Hercegovina 23.12.2019 | 14:40
"Može se desiti formiranje neke nove institucije"

.Ostaje jedna gorčina, jer je ovo prvi put da se imenuje krnji saziv Vijeća ministara. Mislim da je ovo prvi put. Također, ovo je prvi put da Predsjedništvo ne dolazi na sjednicu na kojoj se potvrđuje Vijeća ministara, što šalje poruku nepoštovanja, istakao je zastupnik Branislav Borenović (PDP), tokom diskusije na sjednici na kojoj se očekuje potvrđivanje novog saziva Savjeta ministara BiH. 

Dodao je da je u razgovoru s kandidatima primijetio određene strahove u njihovim odgovorima da ne izazovu neke reperkusije. 

“Nevjerovatno je da se danas kao nikada ranije ne smije spomenuti termin NATO integracije, kao da je riječ o kontroverznoj temi”, ističe Borenović. 

Kako kaže, ima osjećaj da će najveći izazov biti da sačuvaju lično dostojanstvo. 

Borenović je kazao da je čuo kako se može desiti formiranje neke nove institucije. 

“Nakon svega što se dešavalo proteklih mjeseci, ovaj Savjet ministara neće imati velika očekivanja. Očekujem da radite u skladu s Ustavom BiH i poštujete nadležnosti svih nivoa vlasti”, kaže Borenović. 

Jasmin Emrić (A-SDA) rekao je da treba ohrabriti novi saziv Savjeta ministara BiH da se izbori s političkim i ekonomskim problemima. 

“Dešavala su se teška pitanja, ali dobro je da je postignut konsenzus. Bespotrebno je blokirati rad bilo kog Parlamenta u BiH. Jer, građani imaju nepovjerenje prema svima, koji su sudionici političkog sistema. 

Dodao je da je najvažnije pitanje ide li sutra (utorak) Program reformi u Brisel. 

“To svi očekujemo, jer je postignut dogovor”, istakao je Emrić.

Prema Emrićevim riječima, nakon što je Program reformi objavljen u medijima, jasno je da je Program zapravo dokument kakav je bio i Godišnji nacionalni program. 

Emrić je govorio i o migrantima, te pozvao Savjet ministara da se uhvati ukoštac s migrantskom krizom. 

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ministarstvo za NATO

23.12.2019 14:01

Predlazem da ta nova institucija bude Ministarstvo za NATO i da Milorad Dodik bude prvi jubilarni ministar. Treba njemu tih funkcija.

ODGOVORITE