"Otiđite u naše rudnike i vidite uslove rada"

U Tuzli je danas u povodu 21. decembra, Dana rudara upriličena svečana sjednica na kojoj su se obratili predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

Bosna i Hercegovina 21.12.2019 | 15:18
"Otiđite u naše rudnike i vidite uslove rada"

– Najvažnije je nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja. Neophodni su nam investicioni projekti koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova. Ono oko čega se nikako ne možemo sporazumjeti s nadređenima je minimalna neto satnica sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić.

On upozorava da, ukoliko bude potrebno, rudari su spremni i na generalni štrajk.

– Ako analiziramo obim investicionih projekata najbolje stanje je u Rudniku mrkog uglja u Kaknju. Odlično je stanje u rudniku Gračanica u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Najteže stanje je u rudniku Abid Lolić u Biloj kod Travnika. Takođe, nimalo lagano niti jednostavno stanje nije u rudniku Zenica, a veoma je kompleksno stanje u najvećem rudniku u Federaciji BiH, rudniku Kreka gdje imamo poražavajuće nizak procenat investicionih projekata – istaknuo je Husić.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja “Kreka” Zuhdija Tokić kaže da su rudari veoma ugroženi.

– Prosječna plata u rudnicima ‘Kreka’ gdje ja radim je 1.024 KM, a najmanja plata je 535 KM. To vam sve govori o položaju rudara. Nama se sada prigovara zato što tražimo da naša satnica bude 2,70 KM. Molim vas otiđite u naše rudnike i vidite kakvi su uslovi rada – kaže Tokić.

Dan rudara u Federaciji BiH se obilježava 21. decembra, a rudnici od kojih zavisi industrija te proizvodnja električne energije u BiH u sve su težem stanju, kao i položaj rudara.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar