Dva državljana Nigerije danas udaljena iz BiH

- Služba za poslove sa strancima BiH danas je udaljila sa teritorije BiH dva državljanina Nigerije.

Bosna i Hercegovina 20.12.2019 | 17:27
Dva državljana Nigerije danas udaljena iz BiH

Lica čiji su inicijali E.K.C. i A.U.A. su legalno boravila u Hrvatskoj, ali su nezakonito ušla na teritoriju BiH, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar, saopšteno je iz Službe.

S obzirom na to da su lica u toku postupka izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba je stupila u kontakt sa nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Sproveden je postupak njihovog udaljenja, te su ova lica samostalno i dobrovoljno, uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljena iz BiH, letom preko Istanbula za Nigeriju.

Podsjećamo, hrvatska policija deportovala je u Bosnu i Hercegovinu dvojicu studenata iz Nigerije, tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

Studenti Tehničkog univerziteta Overi doputovali su u Zagreb iz Nigerije 12. novembra kako bi učestvovali na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Nakon završetka takmičenja u stonom tenisu krenuli su iz Pule za Zagreb, odakle su 18. novembra trebali preko Istanbula odletjeti za najveći grad Nigerije, Lagos.

Novinarima su ispričali su kako su se smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izlasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente, koje su ostavili u hostelu.

Po njihovim riječima policija ih je potom kombijima deportovala u BiH zajedno sa grupom migranata iz Pakistana.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tanka Je Linija

20.12.2019 16:35

Izmedju drzavljana BIH i Nigerije, tu je to negdje, u pet deka, dzaba protjerali ljude.

ODGOVORITE
Name

Decko

20.12.2019 16:42

Nije istina -oni imaju svoju drzavu, a mi jos nismo "nacisto" koja je to drzava!

Name

Nostradamus

20.12.2019 20:28

Protjerujete svoj narod da necete neke strance na kraju ce te biti pustinja na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Pero

23.12.2019 06:36

Granica na drini je samo tvoja zelja buljavi al to neces docekati

ODGOVORITE