SIPA provjerila 18 kandidata za ministre

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je do danas provjeru 18 od ukupno 19 predloženih kandidata za ministre i njihove zamjenika u novom sazivu Savjeta ministara BiH, saznaju Vijesti.ba.

Bosna i Hercegovina 20.12.2019 | 14:05
SIPA provjerila 18 kandidata za ministre

U proteklih desetak dana, SIPA je okončala provjeru 11 kandidata, a portparol ove agencije Luka Miladinović potvrdio je danas za Vijesti.ba da su provjere završene za njih još sedam, kao i da su izvještaji dostavljeni predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji na dalje postupanje.

"U toku je provjera osmog kandidata, odnosno posljednjeg od 19, koliko je dostavljeno na provjeru", rekao nam je Miladinović.

S druge strane, Denis Zvizdić za Avaz je potvrdio da su "svi kandidati prošli sigurnosne provjere, pa i Mlađen Božović, kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava".

Podsjećamo, predloženi kandidati za ministre i njihove zamjenike ranije su prošli provjere u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, koja je saopštila da svi ispunjavaju potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH. 

Nakon što provjere budu okončane u SIPA-i, Parlament BiH će moći da se izjasni o novom sazivu Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Denis Zvizdić ranije je rekao da su dva moguća datuma održavanja sjednice ovog doma na kojem bi se glasalo o novom sazivu najvišeg izvršnog organa vlasti u BiH - 23. ili 30. decembar.

(Vijesti.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dobar Vic

20.12.2019 13:50

Znaci kadar podoban da unapredjuje BiH, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

XY

20.12.2019 15:05

Au!!!! Silna provjera, i svi ciisti.!!!! Sta reci a ne zaplakati. Karikatura od vlasti a i od drzave. Narode i posteni gradjani, ostalo vam je samo da i dalje trpite lopove i kriminalce politicare.!!!! "Svi prosli provjeru Sipe" Tuzno, zalosno, ogavno, itd.... NARODE OSTALO JE SAMO DA CUTITE.!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Provjereno

20.12.2019 18:46

Aosolutno svi su oni cisti od morala casti i postenja.

Name

Pale

20.12.2019 15:37

Kako je provjeru prosao Bozovic, presudjeni kriminalac?Dokaz da drzavni organi ne rade kako treba.

ODGOVORITE
Name

Dana

20.12.2019 17:20

Haha,provjeru u Svici niti jedan nebi prosao.