Tramp kritikovao proces njegovog opoziva

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je proces njegovog opoziva u pismu lideru demokrata Nensi Pelosi i rekao da je ona proglasila “otvoreni rat američkoj demokratiji”.

Svijet 18.12.2019 | 08:41
Tramp kritikovao proces njegovog opoziva

“Snizili ste cijenu značaja veoma ružne riječi – opoziv!”, napisao je Tramp u pismu.

On se suočava sa glasanjem o impičmentu, odnosno opozivu, povodom optužbi da je vršio pritisak na Ukrajinu radi lične koristi.

Ukoliko opoziv bude izglasan u Predstavničkom domu, uslijediće suđenje u Senatu, prenio je Bi-Bi-Si.

Iako nema mnogo šansi da utiče na ishod današnjeg glasanja, Tramp je u pismu na šest stranica kritikovao čitav proces i osudio Pelosijevu, predsjednika Predstavničkog doma iz redova demokrata.
Ovo je neuobičajena intervencija predsjedika, koji je do sada pokušavao da omete proces impičmenta sprečavanjem da njegovi ključni saradnici svjedoče pred Predstavničkim domom.

Tramp je rekao u pismu da mu je “oduzet osnovni ustavni proces od početka ove prevare sa impičmentom”, kao i “osnovna prava koja mu pripadaju po Ustavu, uključujući pravo da predstavi dokaze”.

On je dodao da su pošteniji proces imali optuženi iz suđenja vješticama iz Salema.

Tramp je ranije javno dobio poziv od predsjednika Komisije za pravosuđe Predstavničkog doma da predoči dokaze u procesu impičmenta, što bi omogućilo njegovom pravnom timu da ispituje svjedoke, ali je on to odbio.

Gradonačelnik Salema Kim Driskol poručila je Trampu da “nauči istoriju” i rekla da su presude u suđenju optuženima za vještičarenje donesene uprkos nedostatku dokaza, dok protiv predsjednika postoje “uvjerljivi dokazi”.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar