Fikret Abdić mora ponovo na sud Hrvatske

Vrhovni sud Hrvatske je prihvatio žalbu državnog advokata i ukinuo oslobađajuću presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjeno krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, prenosi HRT.

 

Region 16.12.2019 | 21:31
Fikret Abdić mora ponovo na sud Hrvatske
Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

a optužnici, Fikreta Abdića teretilo se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim da je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu kompanije, vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna.

Abdić je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar