DNS-ova koplja se lome oko izbora Aćimovića

Nakon što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija obavio konsultacije sa svim političkim partijama, poznati su svi kandidati za ministre i njihove zamjenike u novom sazivu najvišeg izvršnog organa na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 16.12.2019 | 12:22
DNS-ova koplja se lome oko izbora Aćimovića
Raspodjela ministarskih fotelja izvršena je u skladu sa avgustovskim dogovorom lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Podjela u DNS-u: Aćimović ili Božović

Jedina nepoznanica je ko će u ovom mandatu obnašati funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji, u skladu sa dogovorom, mora biti iz reda ostalih iz RS. SNSD je ovo ministarstvo prepustio DNS-u, koji se suočen sa unutarstranačkim turbulencijama zbog neslaganja o kandidatu za ministarsku funkciju.

Predsjednik ove stranke Marko Pavić predložio je Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, dok se dio DNS-ovog članstva, predvođen stranačkim potpredsjednikom Nenadom Nešićem, oštro suprotstavlja ovim prijedlogu i na pomenutu funkciju kandidovao je Mlađena Božovića.

"Nema razloga da tu išta mijenjamo", poručuje Pavić. 

S druge strane, najglasniji Božovićev zagovornik, potpredsjednik DNS-a Nešić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da Aćimović ne može dostojanstveno predstavljati RS u novom sazivu Savjeta ministara BiH.

"Uopšte ne znamo gdje taj čovjek živi, koje je vjere i koje je nacije. Drugi razlog zbog kojeg ga ne možemo podržati jeste to što je bio član SDP-a BiH, a poznato je da je politika SDP-a unitarna BiH, što je neprihvatljivo za nas iz RS, za narod iz kojeg dolazim", navodi Nešić.

I on stoji iza svog prijedloga, te tvrdi kako u tome ima podršku širom RS, kako od članova DNS-a, tako i običnih građana.

"Marka Pavića izrazito cijenim i poštujem kao predsjednika stranke. Čak ga, na neki način, volim kao drugog oca. No, ovaj put je pogriješio. Ljudski je griješiti, niko od nas nije bezgrešan. Smatram da će uvidjeti svoju grešku i podržati pravog kandidata DNS-a - Mlađena Božovića", rekao je između ostalog Nešić. 

Novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH očekuje da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, koji bi uključivao i stav Nešića, koji jedini u Parlamentu BiH ima pravo glasa.

"U ponedjeljak je došao prijedlog iz DNS-a za gospodina Aćimovića, a u petak smo dobili još jedan prijedlog koji je potpisao član DNS-a i jedini poslanik te stranke u Parlamentu BiH Nenad Nešić, što mene, kao predsjedavajućeg, dovodi u vrlo neugodnu situaciju", poručio je Tegeltija.

(Vijesti.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ilidzanci

16.12.2019 11:39

Tintoreti je zavrsio politicku karijeru hahaha

ODGOVORITE
Name

MIKO

16.12.2019 14:27

Ja ne mogu da vjerujem da neko ozbiljan može Božovića predložiti za neku funkciju! Ko ga iole zna zna o čemu pišem!

Name

masala

16.12.2019 14:25

Nesicu,Bozovic i tacka !!!Marka sad imaš u šahu i ko zna kad vise,samo jako !!!

ODGOVORITE
Name

Milun

16.12.2019 14:55

Marko će ga odašovit a to je i zaslužio.

Name

re miko

16.12.2019 16:51

Očito da od ljubomore i ne vidiš šta pišeš.???Ajde kaži šta je to loše Bozovic uradio a dobro Acimovic ali dobro razmisli !!!!

Name

Miko

16.12.2019 17:40

Primjerenije bi bilo pitanje: šta je dobro uradio? Odgovor je NIŠTA! Jer on ima iskrivljen sistem vrijednosti, sve je dozvoljeno..... Uzimao na svakom projektu u Fondu i to bahato, neskriveno i bezobrazno..... I sad je Crnogorac iz nekog sela kod Trnova????

Name

re miko

16.12.2019 21:00

Nemoj vise Miko ubice te ljubomora...Ne reče ništa o Aćimoviću ,jer se nema šta reci,jedino si u pravu kad ćutiš za Draška,sve ostalo je laž..Imaš oslobadjajucu presudu suda bih u predmetu Bozovic,šta dalje reci,već čuvaj srce Miko...

ODGOVORITE