SDA, SBB i DF dogovorili vlast na svim nivoima

Sastanak između predsjednika SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića održan je jutros u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 13.12.2019 | 11:32
SDA, SBB i DF dogovorili vlast na svim nivoima
Poslije sastanka trojica lidera su istakla zadovoljstvo održanim sastankom.

"Od države preko federacije do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo. SDA je zadovoljna sporazumom. U Vijeću ministara smo podijelii ministarstva onako kako je to od ranije poznato. Zamjenička mjesta će preuzeti SDA. Pozivamo gospodina Čovića i HDZ da otvori proces rekonstruiranja i formiranja Vlade FBiH predlaganjem predsjednika FBiH", izjavio je Bakir Izetbegović nakon sastanka.

Izetbegović kaže da će se dogovoriti o izboru premijera KS, te dodao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Naveo je da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF, a da će predsjedavajući Skupstine KS biti iz SDA.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni", rekao je Izetbegović.

 Kada je u pitanju država, Izetbegović je rekao da je ministar inostranih poslova iz SDA Bisera Turković, a Fahrudin Radončić dobija poziciju ministra bezbjednosti, dok Sifet Podžić će biti u Ministarstvu odbrane. 

Izetbegović je istakao da će osim Kantona Sarajevo ove stranke zajedno formirati i vlade u ZDK, HNK.

Lider SDA je kazao da će učiniti sve da Savjet ministara bude imenovano do 23. decembra 2019. godine, a da će ANP otići 24. decembra u sjedište NATO-a u Brisel.

Komšić je također izrazio želju da što prije dođe do formiranja vlasti na federalnom nivou.

"Pozivam Čovića da nam što prije predloži ime predsjednika Federacije BiH kako bi mogli krenuti u formiranje vlasti", kazao je Radončić nakon sastanka.



(BN/Vijesti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pr

13.12.2019 10:37

EEevo Ljubav cvjeta, Čović, Dodik , Bake, Fahro, Komšić... svima sve oprošteno.Mile je oprostio Bakiru sve al neće Paviću i Djokiću!Zašto?

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

13.12.2019 10:51

POVRACA MI SE KAD VIDIM OVE PREVARANTE.

ODGOVORITE
Name

milos

13.12.2019 10:57

Trazili ste gledajte,,,,,,,NATO,,,,,,

ODGOVORITE
Name

Sale

13.12.2019 11:04

Dva najveća borca za fotelje Komšić i Radončić zavukoše se pod skute SDA. Sramotno je to što rade svojim biračima. Ali će ih stići zaslužena kazna na sljedećim izborima.

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

13.12.2019 11:08

Slanje ANPa u Brisel?!!!! Vise to nije PR nego ANP!!!!!!! MILE IZDAJNICE!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

MILAN

13.12.2019 11:10

Ode ANP 24 DECEMBRA/PROSINCA,DEKABRJA/U središte NATO-A!Rusi prepustili igru oko BiH za neke svoje druge interese u svetu!Sve dogovoreno sa Amerima,a G-din iz RS jedva dočekao da stavi potpis.!Skupština RS se za ozbiljne političke stvari ne pita ništa,to se sada vidjelo!G-din iz RS sada ceka da se potpuno oslobodi sankcija od Amera,cilj postignut/licni/....Šta će na ovo reći Senatori RS,javnost,Skupština,to više nije bitno...naš brod plovi prema NATO!

ODGOVORITE
Name

VETERAN

13.12.2019 11:39

SVAKA CAST ,RASTJERAT BAGRU KOJA JE SJEDILA PO INOSTRANSTVU I SAD KRADU LI KRADU,OD BORACA I CITAVOG SARAJEVA,.ZELJKO NAJJACI SI ..AFERIM TI

ODGOVORITE
Name

Bane

13.12.2019 14:42

Kaže se podela plijena a ne vlasti i tako su radile mafijaške porodice. Svi ovi zajedno sa ovim iz RS su mafijaške porodice....

ODGOVORITE