Hoće li ostati bez plata poslanici BiH?

Ministarstvo finansija i trezora BiH razmotriće inicijativu da se poslanicima Predstavničkog doma BiH ukinu plate u slučaju budućih blokada Doma ili nedolaska na sjednice.

Republika Srpska 10.12.2019 | 22:08
Hoće li ostati bez plata poslanici BiH?
To je odgovor Savjeta ministara BiH na inicijativu poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića. Mehmedović je još u septembru pokrenuo poslaničku inicijativu kojom traži izmjenu odluke Administrativne komisije u smislu da se poslanicima, dok traje blokada Predstavničkog doma BiH, obustavi isplata plata za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasijedanju.

Takođe, Mehmedović je tražio od Savjeta ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o platama i naknadama kako bi se ovakve situacije precizno definisale.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH će razmotriti inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH – navodi se u odgovoru Savjeta ministara BiH usvojenom na 177. sjednici. 

Ukidanje plata parlamentarcima bilo je aktuelno skoro godinu dana, koliko je trajala blokada Predstavničkog doma BiH. Nakon izmjena Poslovnika, nove blokade u budućnosti imaju manje izgleda, jer je predviđeno da se prilikom popunjavanja parlamentarnih komisija ne čeka na prijedloge stranaka koje to ne žele, nego se popunjavaju poslanicima ostalih stranaka iz tog entiteta.

Međutim, o nedolasku poslanika na sjednice i uticaju takvog ponašanja na njihove plate dalo bi se duskutovati.

Ostaje da se vidi da li će i novi sastav Savjeta ministara BiH ostati na istom fonu. Vjekoslav Bevanda trebalo bi i dalje da bude ministar finansija i trezora BiH.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Preporuka

11.12.2019 07:03

Donijeti odluku da se retroaktivno vrate sve naknade primljene za vrijeme u kojem "gospoda" kao i obicno nije radila. Dakle, čitavu godinu nazad platiti i vratiti narodu kome ti novci pripadaju. Ubuduće, uslov za isplatu moraju biti ispunjene sve obaveze, dakle prisustvo na svim terminima (sem opravdanog izostanka). Treba li tim stručnjacima objasniti sta radne obaveze zaposlenih. Ko se ne pridržava, na ulicu izbaciti.

ODGOVORITE
Name

Rudnik Ljubija

11.12.2019 07:19

Ako im ukinete plate dajte im barem topli obrok!

ODGOVORITE
Name

Ali

11.12.2019 15:28

sve plate i privilegije vratiti narodu !!njihov nerad naplacen enormno pljackaski opustosili drzavni budzet! a preci na VOLONTERSKI rad politicara u opljackanoj drzavi!pa da se vidi koliko bi njih sjedilo u tim foteljama!paraziti oglodali drzavu !! to su pljackasi budzeta!ali iznad zakona ! nevidjeno u istoriji ljudskoga roda!lopovluk razne vrste!

Name

Boki

11.12.2019 09:33

A ovih 13 mjeseci što nisu radili, a hodali po bijelom svijetu uz visoke dnevnice i regres za godišnji odmor, ukinuti plaćanje nerada, ali ko, ovi što dolaze nikad i ništa nisu ni radili u opisu svog posla.

ODGOVORITE