Хоће ли остати без плата посланици БиХ?

Министарство финансија и трезора БиХ размотриће иницијативу да се посланицима Представничког дома БиХ укину плате у случају будућих блокада Дома или недоласка на сједнице.

Република Српска 10.12.2019 | 22:08
Хоће ли остати без плата посланици БиХ?
То је одговор Савјета министара БиХ на иницијативу посланика СДА Шемсудина Мехмедовића. Мехмедовић је још у септембру покренуо посланичку иницијативу којом тражи измјену одлуке Административне комисије у смислу да се посланицима, док траје блокада Представничког дома БиХ, обустави исплата плата за сваки мјесец у којем се не одржи бар једна сједница и свим посланицима који у текућем мјесецу не присуствују бар једном засиједању.

Такође, Мехмедовић је тражио од Савјета министара БиХ да у парламентарну процедуру упути измјене Закона о платама и накнадама како би се овакве ситуације прецизно дефинисале.

– Министарство финансија и трезора БиХ ће размотрити иницијативу приликом прве наредне измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ – наводи се у одговору Савјета министара БиХ усвојеном на 177. сједници. 

Укидање плата парламентарцима било је актуелно скоро годину дана, колико је трајала блокада Представничког дома БиХ. Након измјена Пословника, нове блокаде у будућности имају мање изгледа, јер је предвиђено да се приликом попуњавања парламентарних комисија не чека на приједлоге странака које то не желе, него се попуњавају посланицима осталих странака из тог ентитета.

Међутим, о недоласку посланика на сједнице и утицају таквог понашања на њихове плате дало би се дускутовати.

Остаје да се види да ли ће и нови састав Савјета министара БиХ остати на истом фону. Вјекослав Беванда требало би и даље да буде министар финансија и трезора БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Препорука

11.12.2019 06:03

Донијети одлуку да се ретроактивно врате све накнаде примљене за вријеме у којем "господа" као и обицно није радила. Дакле, читаву годину назад платити и вратити народу коме ти новци припадају. Убудуће, услов за исплату морају бити испуњене све обавезе, дакле присуство на свим терминима (сем оправданог изостанка). Треба ли тим стручњацима објаснити ста радне обавезе запослених. Ко се не придржава, на улицу избацити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудник Љубија

11.12.2019 06:19

Ако им укинете плате дајте им барем топли оброк!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

11.12.2019 14:28

све плате и привилегије вратити народу !!њихов нерад наплацен енормно пљацкаски опустосили дрзавни будзет! а преци на ВОЛОНТЕРСКИ рад политицара у опљацканој дрзави!па да се види колико би њих сједило у тим фотељама!паразити оглодали дрзаву !! то су пљацкаси будзета!али изнад закона ! невидјено у историји људскога рода!лоповлук разне врсте!

Name

Боки

11.12.2019 08:33

А ових 13 мјесеци што нису радили, а ходали по бијелом свијету уз високе дневнице и регрес за годишњи одмор, укинути плаћање нерада, али ко, ови што долазе никад и ништа нису ни радили у опису свог посла.

ОДГОВОРИТЕ