Gusta magla i smog: Otkazani letovi u Sarajevu

Zbog guste magle i smoga, otkazani su svi letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 08.12.2019 | 17:02
Gusta magla i smog: Otkazani letovi u Sarajevu
Kako se navodi na stranici sarajevskog aerodroma, letovi iz Istanbula i Berlina nisu sletjeli u Sarajevo, a pored toga je otkazano i slijetanje letova iz Budimpešte, Minhena, Beograda, Beča, Rijada i Zagreba.

Podsjetimo, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo danas predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu „Upozorenje“ u svim zonama iz pomenutog plana.

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u vazduhu na području Kantona Sarajevo juče zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode „Uzbuna“ – 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje pomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode „Upozorenje“. 

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, sa padavinama i slabim vjetrom.

Sarajevo je ovog vikenda bilo među deset najzagađenijih gradova svijeta, prema podacima stranice Air Visual.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Toplovod

08.12.2019 16:06

Zabraniti ugalj kao energent i uvesti restrikcije za vozila.

ODGOVORITE
Name

re

08.12.2019 18:44

Treba izbaciti u cijeloj BiH auta starija od 10 g., ukloniti ih trajno, zabraniti loženje , uvesti plin, grijanje na struju i riješeno. Zabraniti sječu suma koje su pluća svih nas, ja se grijem na struju na konvektore, super griju, ne troše puno struje, estetski lijepu a nema prljavštine. Ovakav vid loženja kao kod nas gdje ljudi loze sve sto stignu i ubijaju nas sviju, davni je u svijetu zabranjen. Automobili , npr.u Sarajevu je 250.000 vozila, pa to je da svaki stanovnik oboli od gasova, zato treba i to pitanje riješiti , starost vozila , kamiona, autobusa, tehničke preglede, dozvoliti da se uvoze vozila stara max 4 godine sa euro 6 motorima, a sva auta starija od 10 g.ukloniti a narodu dati priliku da pri uvozu 4 g.od takve odluke mogu se uvoziti vozila bez plaćanja poreza, ovo sto se u BiH vozi je evropski otpad i smeće zbog kojeg narod obolijeva od karcinoma i dr.bolesti.

Name

Joja

08.12.2019 17:18

Omogucite narodu da koristi plin ...

ODGOVORITE