Tužilaštvo će odlučiti o hrani sa isteklim rokom

Inspektorat Republike Srpske poslao je informaciju tužilaštvu o utvrđenim nepravilnostima u skladištu uvoznika hrane u Banjaluci „MIK company“ radi eventualnog preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Republika Srpska 06.12.2019 | 07:25
Tužilaštvo će odlučiti o hrani sa isteklim rokom
Inspektori su, između ostalog, u skladištu našli proizvode sa prelijepljenim rokovima, zbog čega će tužilac donijeti odluku da li je bila namjera ovog distibutera da robu sa isteklim rokom trajanja plasira na tržište. To bi bilo okvalifikovano kao krivično djelo.

Istovremeno, kako saznajemo, u praksi je gotovo nemoguće da inspektori kontrolišu trgovine sa proizvodima koje zastupa „MIK company“, jer ovo preduzeće nije ekskluzivni distributer proizvoda koje uvozi. Očekuje se, prije svega, reakcija proizvođača koji svoje proizvode na naše tržište plasiraju preko ove firme.

Podsjećamo, Republička inspekcija za hranu je kod subjekta ”MIК Company” d.o.o. Mostar – podružnica Banjaluka zatekla preko 4.646 kilograma hrane sa isteklim rokom upotrebe, kao i materijalne dokaze koji osnovano upućuju da su predeklarisali i mijenjali rok trajanja hrane.

U okviru kontrola skladišta ovog uvoznika hrane, sanitarno-tehnički i higijenski uslovi objekta nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Hrana u oštećenoj ambalaži, koja je vraćena od kupaca, nalazila se pored robe koja je u roku trajanja, a roba isteklog roka upotrebe nalazi se u cijelom objektu na paletama, zajedno složena s hranom namijenjenom za dalji promet.

Pronađene su odlijepljene deklaracije – naljepnice, odštampane deklaracije – naljepnice u rolni, naljepnice sa otisnutim rokom upotrebe na papirnim folijama A4, aceton, razrjeđivač, skalpeli, rukavice, industrijski fen – fen za vrući vazduh i ostali pribor za koji se sumnja da je korišten za brisanje rokova s artikala. Takođe, pregledom robe pronađeni su proizvodi sa već prelijepljenim rokovima.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kupac

06.12.2019 06:38

Zar nije sve očigledno. O čemu se diskutuje kad je jasno kao dan da je prodato bog zna koliko artikala sa isteklim rokom trajanja.

ODGOVORITE
Name

Haha

06.12.2019 06:42

Pa uzece oni prodat podijelit pare nije prvi put

ODGOVORITE
Name

Mi

06.12.2019 06:44

i naravno tužilac će donijeti odluku da nisu imali namjeru distribucije već su to radili iz hobija

ODGOVORITE
Name

Podrska inspektorima

06.12.2019 10:16

Truju nas za nas novac. Naravno da je krivicno djelo, ako nije neka oni jedu ali pod "obavezno"

ODGOVORITE
Name

LJUTA GUJA,MICO MOJ!!!

06.12.2019 10:31

Nisu jedini! Ima toga koliko hocete! A bice i u buduce! Njima lova u dzep, a narodu novi karcinomi i nove dijagnoze! Boze!,ima li te?

ODGOVORITE