"Vlast da krene od diploma u svojim redovima"

Vlast će u narednom periodu imati zadatak da podigne nivo znanja kako na privatnim, tako i na javnim fakultetima u Republici Srpskoj, kazao je poslanik SDS Davor Šešić tokom skupštinske rasprave o nacrtima zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Republika Srpska 05.12.2019 | 14:16
"Vlast da krene od diploma u svojim redovima"
On je istakao da treba napraviti razliku između kupovine diploma i privatnih fakulteta jer oni koji završe privatni fakultet ne znači da su kupili diplomu.

– To treba razdvojiti. Neko ko ide na privatni fakultet ne znači da je kupio diplomu, jer onaj ko kupuje diplomu ne ide na fakultet već je dobije za deset do 15 dana. Ono o čemu treba voditi računa jeste kvalitet nastave i znanja koji se stiču na privatnim fakultetima, ali i javnim – navodi Šešić.

On ističe da bi se razlika između privatnih i javnih fakulteta najbolje mogla utvrditi kroz tržište rada, ali da to kod nas trenutno nije moguće.

– Kod nas je glavno mjesto za zapošljavanje javna uprava. Kada bi to bio privatni sektor mnogi se ne bi ni bavili kupovinom diploma – smatra Šešić.

On navodi da dodatan problem predstavljaju i oni koji su na javnim funkcijama, a čije je znanje takođe upitno.

Šešić navodi da poslanici ne trebaju imati diplomu fakulteta, ali da ministri moraju da je imaju.

On je istakao da u suštini nema zamerke na predloženi Nacrt zakona o visokom obrazovanju, ali da očekuje da se sve što je tamo navedeno sprovede u djelo.

– Tu dolazimo do priče o kupljenim diplomama. Pošto ste ministar u Vladi (obraća se Srđanu Rajčeviću, op. aut.) u kojoj jedan broj ministara i pomoćnika ministara imaju sumnjive diplome vaš će zadatak biti da to provjerite.

Nalazite se u Vladi i predlažete zakon koji je dobar, pa onda ćete morati ispitati ljude sa kojima sjedite i njihove diplome. Ako propagiramo kvalitet onda moramo krenuti od Vlade koja je izvršni organ – poručio je Šešić.

On je upitao i zbog čega na fakultetima u Srpskoj i dalje predavaju gostujući profesori ako već imamo dovoljno domaćeg kadra “koji školujemo i koji nas košta”. Pozvao je vlast da da više mogućnosti domaćem kadru.



(BN/Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Aco

05.12.2019 13:22

HOCE LI IKO OD POSLANIKA OPOZICIJE IZ BANJA LUKE SESIC, TRIVIC, STANIVUKOVIC, MARKOVIC IZNIJETI PROBLEM GRIJANJA U BANJA LUCI. LJUDI SE SMRZOSE. RADIJATORI HLADNI. MOLIM VAS DA URADITE NESTO PO TOM PITANJU INACE OVA NAKARADNA VLAST JE SPREMNA I DA SE ZALEDIMO!!!!!

ODGOVORITE
Name

student

05.12.2019 14:25

Druze Aco Banja Luka je glasala za SNSD i ovakvo grijanje, nekoliko puta od 1998. Imaju priliku iduce godine u oktobru da glasaju za bolje grijanje ali sam siguran da ce opet izabrati isto. Tako da poslije j..... nema kajanja. Imaju grijanje kakvo zasluzuju.

Name

B.luka

05.12.2019 14:40

problem grijanja u B.luci treba da iznesu odbornici u gradu B.luka a ne poslanici u Narodnoj skupstini, jer je grijanje nadležnost gradske a ne republičke vlasti.

Name

mislim

05.12.2019 14:09

Mozete sad kako zelite neki si i unucima spremili Doktorate samo da djeca narastu ostalo je djedovo.

ODGOVORITE
Name

Cim Dodjem

05.12.2019 14:56

u bl. okrenucu grijanje na trojku,bas ko Himler plin u Ausvicu...umri sirotinjo...voli vas vasa glava

Name

Sa kupovnim diplomama

05.12.2019 16:01

U ovakvom skaradnom siatemu tesko da se ogrijemo.

ODGOVORITE
Name

Zaista

06.12.2019 05:57

Izuzetno pametan momak, sa razbororim i kreativnim prijedlozima. Lijepo je slušati svakog mladog čovjeka, koji diskutuje i bori se za boljitak svog naroda, koga istinski rukovodi budučnost naše djece.

Name

V I L I

05.12.2019 18:30

Nemogu krenuti od diploma u svojim redovima kada njima takvi podanici trebaju, ucijenjeni su i poslušni zbog kupovine diploma, a i glasačka mašinerija.

ODGOVORITE
Name

007

05.12.2019 19:32

Davore,kreni iz svog dvorišta,avlije,okučnice...

ODGOVORITE