"Власт да крене од диплома у својим редовима"

Власт ће у наредном периоду имати задатак да подигне ниво знања како на приватним, тако и на јавним факултетима у Републици Српској, казао је посланик СДС Давор Шешић током скупштинске расправе о нацртима закона о високом образовању и обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

Република Српска 05.12.2019 | 14:16
"Власт да крене од диплома у својим редовима"
Он је истакао да треба направити разлику између куповине диплома и приватних факултета јер они који заврше приватни факултет не значи да су купили диплому.

– То треба раздвојити. Неко ко иде на приватни факултет не значи да је купио диплому, јер онај ко купује диплому не иде на факултет већ је добије за десет до 15 дана. Оно о чему треба водити рачуна јесте квалитет наставе и знања који се стичу на приватним факултетима, али и јавним – наводи Шешић.

Он истиче да би се разлика између приватних и јавних факултета најбоље могла утврдити кроз тржиште рада, али да то код нас тренутно није могуће.

– Код нас је главно мјесто за запошљавање јавна управа. Када би то био приватни сектор многи се не би ни бавили куповином диплома – сматра Шешић.

Он наводи да додатан проблем представљају и они који су на јавним функцијама, а чије је знање такође упитно.

Шешић наводи да посланици не требају имати диплому факултета, али да министри морају да је имају.

Он је истакао да у суштини нема замерке на предложени Нацрт закона о високом образовању, али да очекује да се све што је тамо наведено спроведе у дјело.

– Ту долазимо до приче о купљеним дипломама. Пошто сте министар у Влади (обраћа се Срђану Рајчевићу, оп. аут.) у којој један број министара и помоћника министара имају сумњиве дипломе ваш ће задатак бити да то провјерите.

Налазите се у Влади и предлажете закон који је добар, па онда ћете морати испитати људе са којима сједите и њихове дипломе. Ако пропагирамо квалитет онда морамо кренути од Владе која је извршни орган – поручио је Шешић.

Он је упитао и због чега на факултетима у Српској и даље предавају гостујући професори ако већ имамо довољно домаћег кадра “који школујемо и који нас кошта”. Позвао је власт да да више могућности домаћем кадру.



(БН/Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ацо

05.12.2019 13:22

ХОЦЕ ЛИ ИКО ОД ПОСЛАНИКА ОПОЗИЦИЈЕ ИЗ БАЊА ЛУКЕ СЕСИЦ, ТРИВИЦ, СТАНИВУКОВИЦ, МАРКОВИЦ ИЗНИЈЕТИ ПРОБЛЕМ ГРИЈАЊА У БАЊА ЛУЦИ. ЉУДИ СЕ СМРЗОСЕ. РАДИЈАТОРИ ХЛАДНИ. МОЛИМ ВАС ДА УРАДИТЕ НЕСТО ПО ТОМ ПИТАЊУ ИНАЦЕ ОВА НАКАРАДНА ВЛАСТ ЈЕ СПРЕМНА И ДА СЕ ЗАЛЕДИМО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

05.12.2019 14:25

Друзе Ацо Бања Лука је гласала за СНСД и овакво гријање, неколико пута од 1998. Имају прилику идуце године у октобру да гласају за боље гријање али сам сигуран да це опет изабрати исто. Тако да послије ј..... нема кајања. Имају гријање какво заслузују.

Name

Б.лука

05.12.2019 14:40

проблем гријања у Б.луци треба да изнесу одборници у граду Б.лука а не посланици у Народној скупстини, јер је гријање надлежност градске а не републичке власти.

Name

мислим

05.12.2019 14:09

Мозете сад како зелите неки си и унуцима спремили Докторате само да дјеца нарасту остало је дједово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цим Додјем

05.12.2019 14:56

у бл. окренуцу гријање на тројку,бас ко Химлер плин у Аусвицу...умри сиротињо...воли вас васа глава

Name

Са куповним дипломама

05.12.2019 16:01

У оваквом скарадном сиатему теско да се огријемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста

06.12.2019 05:57

Изузетно паметан момак, са разборорим и креативним приједлозима. Лијепо је слушати сваког младог човјека, који дискутује и бори се за бољитак свог народа, кога истински руководи будучност наше дјеце.

Name

В И Л И

05.12.2019 18:30

Немогу кренути од диплома у својим редовима када њима такви поданици требају, уцијењени су и послушни због куповине диплома, а и гласачка машинерија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.12.2019 19:32

Даворе,крени из свог дворишта,авлије,окучнице...

ОДГОВОРИТЕ