Privredni sud: Dva ročišta protiv Bobar banke

U Privrednom sudu u Bijeljini danas je nastavljeno suđenje po tužbi Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta protiv Bobar banke.

Republika Srpska 04.12.2019 | 15:45
Privredni sud: Dva ročišta protiv Bobar banke
Likvidacioni upravnik je 2015. godine priznao potraživanja u iznosu od 2,9 miliona KM, a osporio potraživanje od 1,5 KM, dok u ostalim iznosima od oko devet hiljada i 91 hiljade, nije odlučivano.

Zakonski zastupnik-direktor Zavoda je rekao da su sredstva, koja je Zavod izgubio u Bobar banci bila namijenjena za kupovinu novog poslovnog prostora, te iz tog razloga, većim dijelom bila i oročena u banci. Nakon njihovog gubitka, po riječima direktora, Zavod je morao kreditno da se zaduži, jer je i samo svakodnevno poslovanje bilo dovedeno u pitanje.

Nastavak ovog suđenje zakazan je za februar.

Na istom sudu je u nastavku održano ročiste po tužbi Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta protiv Bobar banke.



Fond je 2015. godine prijavio potraživanje u likvidacionom postupku. 

Tužilac potražuje novčana sredstva po osnovu okvirnog sporazuma za pružanje usluga, otvaranja i vođenja depozitnog računa tužioca, za prikupljanje prihoda po osnovu uplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje sa ukupnim godišnjim prometom od 35 miliona maraka, zatim, za otvaranje i vođenje računa tužioca kod tužene banke sa ukupnim godišnjim prometom od 35 miliona, te vođenjem deviznog računa tužioca za finansiranje transakcija sa inostranstvom, ukupno tri miliona godišnjeg prometa.

Po osnovu ovog okvirnog sporazuma zaključen je ugovor o deponovanju novčanih sredstava po viđenju i obavljanju poslova platnog prometa 2013. godine.

Po osnovu tih ugovora 2014. godine na transakcijskom računu tužene banke ostalo je 14,7 miliona KM, a na deviznom računu oko devet hiljada maraka.

Novom tužbom od kraja prošle godine, a nakon što je stečajni upravnik priznao dug od 14,7 miliona i osporio potraživanje od 5,6 miliona na ime zatezne zakonske kamate, tužilac je zahtijevao da se od tužene Bobar banke iz stečajne mase izuzme 14,7 miliona na ime depozita po viđenju u KM i devet hiljada KM na ime depozita po viđenju u evrima, te da se ti iznosi izdvoje iz stečajne mase.

Istom tužbom su tražili da se prizna potraživanje tužioca od 5,6 miliona na ime kamata na depozite po viđenju. Istom tužbom su tražili izuzimanje iz stečajne mase iznosa od oko 5,6 miliona kao kamata na depozit po viđenju.

Nastavak suđenja zakazan je takođe za februar naredne godine.

BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RUGIP

04.12.2019 16:05

Tića Gligorić kao direktor Geodetske uprave je kriv što je u toj banci ukradeno 2 miliona KM RUGIPP-ovih. Inače, on je proizveo zemljišnu mafiju u RUGIP, Deurića-KUM MAFIJE.

ODGOVORITE
Name

V I L I

04.12.2019 17:54

Pitanje za vlast, zašto umiru svjedoci oštećenih u predmetu Bobar banke?

ODGOVORITE