EU parlament o Zapadnom Balkanu i proširenju

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za Zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije.

Svijet 03.12.2019 | 09:55
EU parlament o Zapadnom Balkanu i proširenju
Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Oliver Varhelyi, novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovom prvom službenom posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik, prenosi European Western Balkans(EWB).

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijeniće mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata zemalja regiona obratiće se i novoimenovani izvjestilac EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima koji dolaze iz država Zapadnog Balkana učestvovaće i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar