Evo u čemu Srbija dominira na tržištu Države Izrael

Na upravo završenom trodnevnom Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda i pića, Israfood 2019, na tel-avivskom Expo izložbenom prostoru, proizvođači zamrznutog jagodičastog voća iz Srbije su potvrdili neprikosnoveno liderstvo na tamošnjem tržištu.

Srbija 29.11.2019 | 12:07
Evo u čemu Srbija dominira na tržištu Države Izrael
U organizaciji Privredne komore Srbije, na jednom od najatraktivnijih i centralno lociranih štandova: Interfood, Euro Frigo, Agranela, Agropartner, ITN grupa, Master Fruits, BMN Malinas, Cold Presok, PIK Bečej i Sanum per fructus su imali prilike da se dodatno predstave domaćim distributerima, odnosno uvoznicima, kao i mrežama samoposluga, restorana, kejteringa i proizvođača hrane iz Izraela.



Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i indrustrije Države Izrael i Privredne komore Tel-Aviva i Regiona Centar. Na njemu je izlagalo preko 200 proizvođača, korporacija, udruženja, ustanova i instutucija iz Evrope, Azije i Latinske Amerike.

Upriličeni su sastanci u vodećim mrežama samoposluga, poput Shufersal i Rami Levy, tokom kojih su obiđeni relevantni kapaciteti.



Rukovodilac Centra za Bliski istok i Afriku Privredne komore Srbije, Danijela Strižak, je predvodila delegaciju Privredne komore, u pratnji ambasadora Srbije u Tel-Avivu Milutina Stanojevića, počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića i direktora Odjeljenja za Balkan izraelskog Ministarstva inostranih poslova Dan Orijana (Oryan) na sastanku sa zemjenikom direktora Federacije izraelskih privrednih komora Šaron Mermelštajn (Sharon Mermelstein).

Izraelski posjetioci srpskog štanda su se posebno interesovali za zamrznute kupine, maline, borovnice, povrće, suhe šljive, čokoladne aranžmane granola, napitke i med. Dogovorene su posjete lokalnih uvoznika i proizvođača Srbiji pri čemu će Privredna komora pružiti svu neophodnu pomoć u povezivanju i logistici.

Sveukupan izvoz iz Srbije u Izrael je u 2018. u odnosu na prethodnu 2017. godinu uvećan za 71 %, dok je u istom periodu u sektoru kome pripada zamrznuto voće skočio za impozantnih 137 %! Tekuća godina je izuzetno ohrabrujuća jer bilježi superiornu prevlast zamrznutog voća iz Srbije, uglavnom iz okolina Arilja, Požege i Loznice, u svim važnijim lancima samoposluga, poput Shufersal, Rami Levy i Mega. Pored domaće ambalažiranog pakovanja, srpski proizvodi uživaju sve rigorozniji stepen kašrut sertifikovanja.    

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

super

29.11.2019 11:32

svaka cast za clanak! Jaca Srbija znaci i jaca srpska, jos samo da Semberci preuzmu kormilo.

ODGOVORITE
Name

Ged

29.11.2019 12:33

Jaca Srbija moci ce vise milostinje uplacivati Republici Srpskoj jer ovdje jedino sto je Srbija izvezla i to kvalitetno je samo suplje Srbovanje odavde bjeze i oni sto su zivjeli a ne da drugi dolaze i ulazu

ODGOVORITE