"Bimal" preuzeo somborsku firmu "Novo sunce"

Кompanija "Bimal" iz Brčkog preuzela je somborsku Fabriku za proizvodnju jestivog ulja "Novo sunce" čime su se godišnji kapaciteti prerade uljarica udvostručeni u odnosu na dosadašnju godišnju proizvodnju od 120. 000 tona.

Region 28.11.2019 | 13:09
"Bimal" preuzeo somborsku firmu "Novo sunce"
Ilija Studen, predsjednik uprave `Studen grupe` u okviru koje posluje "Bimal", rekao je danas na konferenciji za novinare da ova regija ima dobru proizvodnju uljarica i sirovine, pogotovo Vojvodina.

"Analizirali smo kako možemo ojačati poziciju `Bimala` i `Bimal grupe`, da budemo što bolji, bliži sirovini i ojačamo sveukupne kapacitete. Dobili smo saglasnost svih konkurencijskih vijeća regije i šire za ukrupnjavanje industrije ulja preuzimanjem Fabrike `Novo sunce`, sada već `Bimal sunce`", istakao je Studen.

Zamjenik generalnog direktora kompanije "Bimal" Mitja Кovačič naveo je da su osnovni razlozi za ovaj korak to što su kapaciteti fabrike u Brčkom premali za zadovoljenje svih potreba tržišta, te je na ovaj način omogućena bolja kontrola proizvodnje, kao i bolja pozicija na tržištu Balkana, EU i Bliskog istoka.

"Zbog inovativnog pristupa proizvodnji i visokog kvaliteta, pokrenuli smo proizvodnju određenih specijaliteta koje plasiramo na tržište Dalekog istoka i taj posao moći ćemo još više razvijati sada kada imamo svoje vlastite kapacitete", rekao je Кovačič.

On je dodao da kompanija planira da poveća proizvodne kapacitete prerade uljarica u Srbiji do 180.000 tona, čime će "Bimal grupa" dostići 300.000 tona.



(BN/Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mika

28.11.2019 12:29

Sretno Bimal.

ODGOVORITE