Članovi grupe Pravda za Davida ispred suda u BL

"Neće nas zaplašiti", rekli su članovi neformalne grupe "Pravda za Davida“ uoči današnjeg suđenja u Osnovnom sudu u Banjoj Luci zbog održavanja neprijavljenog skupa i za remećenje javnog reda i mira, 17. decembra prošle godine.

Republika Srpska 26.11.2019 | 10:38
Članovi grupe Pravda za Davida ispred suda u BL
Ozren Perduv, jedan je od 24 osobe, većinom članova neformalne grupe građana "Pravda za Davida", koji su prošle godine protestovali ispred Narodne skupštine RS-a, nakon što su, kako kaže, saznali da je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u RS novi, tj. stari ministar Dragan Lukač.

Tvrdi da su se spontano okupili te da nisu prekršili zakon.

"Oni nas terete za nezakonito okupljanje i ozbiljno remećenje javnog reda i mira, ali smo mi tog dana održali praktični čas iz demokratije, spontano okuplajnje, ali nažalost naš Zakon o okupljanju to ne prepoznaje", tvrdi Perduv.

Kaže da se ovo liči na „Proces“ Franka Kafke, gdje glavni junak kroz čitav roman priprema odbranu, a "zapravo se postavlja pitanje od čega se on to zapravo brani i to je suština svega što se dešava i ovdje".

"Sistem je vrlo efiksan kada treba da kazni one koji traže pravdu i šaljemo poruku – zaustavite represiju policije nad nama", tvrdi Perduv.

Optužbe da su, kako kaže, remetili javni red i mir nemaju nikakavu težinu budući da svi uzvici i parole zapravo predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa (MUP i ministar), a što nije kažnjivo - to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Isped banjalučkog Osnovog suda okupljeni članovi grupe "Pravda za Davida" jutros su nosili transparente na kojima piše "Zaštitite nas", "Pomozite nam", "Zaustavite represiju policije nad svima nama"..., kao i fotografije Davida Dragičevića.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dijaspora DE

26.11.2019 10:52

Strasno je gledati sta nam se desava u nasoj matici. Podrska aktivistima PzD do konacnog kaznjavanja pocinioca zlocina!

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

26.11.2019 10:56

SVAKA CAST LJUDI DOBRI. SRECA VAS PRATILA.

ODGOVORITE
Name

Ide

26.11.2019 10:56

Dnevnica 20km

ODGOVORITE
Name

Arhandjelo

26.11.2019 11:21

Lukacu ,ko je ubio Davida!!!

ODGOVORITE
Name

Odlično pravdaši

26.11.2019 11:32

Nesumnjam da ćete dokazati na sudu ne zna na kom ali ćete dokazati da u stvari majmunska organizacija koja sebe zove MUP krši zakon i ustav Republike Srpske. Živjela sloboda govora i mišljenja!

ODGOVORITE
Name

MIsa

26.11.2019 14:55

Goniti bagru dok im sef sve ne dokaze kako kaze zna sve.

ODGOVORITE