SP: Spriječiti nasilje nad ženama

Aktiv žena Socijalističke partije Bijeljina danas je, ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić” prigodnom aktivnošću obilježio Dan borbe protiv nasilja nad ženama, čiji je dio bio i perfomans sa glumicom našminkanom kao žrtva nasilja, koja je nosila poruku na kojoj je pisalo-”Preglasno sam disala, kriva sam”.

Republika Srpska 25.11.2019 | 14:14
SP: Spriječiti nasilje nad ženama
“Ovim želimo skrenuti pažnju na sve žene, žrtve nasilja koje su svuda oko nas, ali se o tome ćuti, pravimo se da ne vidimo i da se ne dešava”, rekla je predsjednica Aktiva žena Socijalističke partije Bijeljina, dr Danijela Lakić.

Zato su poruke na lecima koje su članice Aktiva žena Socijalističke partije dijelile bile-Primijetimo! Reagujmo! Prijavimo! Suprotstavimo se!

“Cilj naše akcije je da ukažemo na značaj prijavljivanja nasilja. Čak 67% žena,  prema istraživanju koje je sproveo OSCE u BiH  a koje je objavljeno sredinom ove godine, smatra da je nasilje uobičajena pojava, 84% žena ne prijavljuje policiji nasilje koje se vrši nad njima, a gotovo polovina žena u BiH je doživjela neki oblik nasilja do svoje 15 godine. Ova naša današnja aktivnost je vid učešća u borbi protiv nasilja nad ženama, i to bi trebalo i moralo da bude obaveza svih političkih partija, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, zato što je ovo preventivno djelovanje. One kasnije, direktnim učešćem u donošenju i kreiranju adekvatnog zakonskog okvira doprinose sankcionisanju svih oblika nasilja nad ženama,” dodala je Lakić.

I naredne aktivnosti Aktiva žena Socijalištičke partije, će se odnositi na prevenciju ove vrste nasilja a trebalo bi da uključuju posjete mjesnim odborima i selima, razgovore sa ženama o nasilju, te skretanje pažnje da nasilje nije samo fizičko nego i ekonomsko, gdje često spada i mobing.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jaffa

25.11.2019 14:44

Dok elita jede meso, narodu bacaj koske.

ODGOVORITE
Name

Goci

26.11.2019 10:18

Treba sprjeciti i nasilje zena nad muskarcima.I to se desava.

ODGOVORITE