Veliko nevrijeme u Francuskoj, Italiji i Grčkoj

Najmanje pet osoba je nastradalo u obilnim kišma koje su pogodile francusku i italijansku rivijeru, saopštili su zvaničnici.

Svijet 25.11.2019 | 13:09
Veliko nevrijeme u Francuskoj, Italiji i Grčkoj
Na francuskoj rivijeri pojedini putevi su zatvoreni, a u Italiji nivo reka još je u porastu, preneo je AP.

Administracija francuskog regiona Var saopštila je da su četiri osobe nastradale, uključujući bračni par u sedamdesetim godinama iz prestonice parfema Grasa, čiji je automobil bio potopljen.

Jedna osoba je nastradala nakon što je francuski brod za spasavanje potonuo na Mediteranu, a četvrta osoba je pronađena mrtva u automobilu.

Na severu Italije pronađena je mrtva žena nakon što je reka Bomida odnela njen automobil.

Spasioci, takođe, pretražuju da li ima eventualnih žrtava nakon urušavanja dela auto-puta prouzrokovanog klizištem u blizini poplavljenog grada Savone.

Ima stradalih i u Grčkoj

Veoma jako olujno nevreme s obilnom kišom i vetrom snage osam Bofora (veće od 70 kilometara na sat) izazvalo je poplave i odrone u Grčkoj.

Dvojica turista su se udavila kada se usidrena jedrilica u kojoj su noćili, prevrnula i potonula u jednoj luci kod Patre, na zapadu.

Oluja je u kopnenom delu središnje Grčke - od grada Katerinija, do Peloponeza, pokrenula klizišta i izazvala poplave, posebno u Kineti, primorskom letovalištu kod Atine, gde se odronilo čitavo brdo koje je ogolelo 2018. godine od šumskog požara.

Auto-put koji povezuje Atinu s poluostrvom Peloponez, lokalni prigradski putevi i neke atinske ulice pretvorili su se u blatnjave reke, kao i putevi na Peloponezu, te su mnogi danas zatvoreni radi uklanjanja sloja blata, nagomilanog kamenja i drveća koje je oborila oluja, javljaju grčki mediji.

Na jednom mestu auto-put je jutros sasvim poplavilo more čiji je nivo porastao zbog oluje.

U Atini i okolini jutros nisu radile osnovne i srednje škole da djaci ne bi dolazili po nevremenu. Neke brodske linije do ostrva Kiklada iz atinskih luka Rafina i Lavrion su otkazane zbog prejakog vetra, a zbog nevremena su zatvorene i luke na severoistoku Grčke.

Na više mesta vatrogasci evakuišu stanovnike iz poplavljenih prizemnih kuća i ispumpavaju vodu. Poplave na poluostrvu Atiki, gde je petomilionska Atina, poslednjih godina su češće i jače, uglavnom jer je zbog letnjih požara i haotičnog širenja grada sve manje šuma.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar