Kako je Hrvatska spriječila Srbina da kupi „Kraš“?

Na prodaju hrvatskog „Kraša“ je i definitivno stavljena tačka, zbog čega je srpski biznismen Nebojša Šaranović osetio svu gorčinu hrvatskih slatkiša.

Region 25.11.2019 | 10:08
Kako je Hrvatska spriječila Srbina da kupi „Kraš“?
Mali akcionari „Kraša“ su svoje akcije prodali tamošnjoj „Mesnoj industriji braće Pivac“ uprkos tome što su za akciju dobili 190 kuna manje nego što je nudio srpski biznismen i njegova kompanija „Kapa star limited“ sa sedištem na Kipru.

Ništa srpsko u Hrvatskoj nije dobrodošlo

Kupoprodajni ugovor kojim je kompanija braće Pivac postala većinski vlasnik „Kraša“ odmah je overen, a time i nedvosmislen stav komšija da između Hrvatske i Srbije ne priznaju dvosmernu ulicu kada su biznis i investicije u pitanju. U Hrvatskoj i dalje ništa srpsko nije dobrodošlo.
Šaranović će tako sa nešto više od 25 odsto akcija „Kraša“ biti manjinski akcionar, a braća Pivac su sa kupljenih 18,4 odsto akcija dosegli 52 odsto kompanije i postali većinski vlasnik poznatog hrvatskog brenda.

„Bili smo upozoreni da Mesna industrija Braće Pivac i Kraš ESOP sinhronizovano deluju tako da ovakav razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takva nagađanja, a sada je to i službeno potvrđeno potpisom ugovora“, bio je Šaranovićev kratak komentar.

Nije vredelo to što je za akciju nudio 1.050 kuna, za razliku od 860, koliko su na kraju platila braća Pivac, ali ni Šaranovićeva uveravanja izneta samo tri dana ranije da ne planira da „Kraš“ seli u Srbiju.

Da se kada je u pitanju nedodirljivost hrvatskih kompanija neće ništa menjati i nadalje, jer je to, očigledno, dugoročna politika Hrvatske, koju ne zanimaju pravila tržišne utakmice, jasno je i zbog uslova na koje se obavezao kupac „Kraša“. Akcije te kompanije on ne sme da proda narednih 10 godina, a ako dođe do prodaje, naredni vlasnik mora da zadrži proizvodnju na postojećim lokacijama, sva prava radnika iz kolektivnih ugovora i drugih dokumenata koji se tiču radničkih prava.

Hrvatska ne menja praksu

Komentarišući ovakav ishod, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Božo Drašković kaže za Sputnjik da se, u suštini, ništa nije promenilo u odnosu na dosadašnju praksu Hrvatske koja se može okarakterisati kao ekonomski nacionalizam.

„Kanali ka investiranju su jednosmerno otvoreni kada je reč o odnosima između Srbije i Hrvatske iz pravca Hrvatske ka Srbiji, ali su zatvoreni iz pravca Srbije, ili srpskih kompanija, ili vlasnika iz Srbije ka Hrvatskoj, pa i Sloveniji. Naprosto, to tako funkcioniše već decenijama“, podseća ovaj ekonomista.

Dok Srbija drži otvoreno tržište prema tim zemljama bivše Jugoslavije, one imaju direktne ili indirektne mere kojima sprečavaju dotok nepoželjnog kapitala, kaže on.

U slučaju „Kraš“, Hrvatska tu kompaniju doživljava kao nacionalni brend sa dugom tradicijom, koji dobro posluje.

„Pošto oni brane nacionalni brend, sprečili su upliv kapitala koji ima srpski predznak. Svakako da su to uradili kršeći pravila konkurencije, čak i sporazume koji važe o slobodnom kretanju kapitala i novca“.

Da je bilo suprotno, „Kraš“ više ne bi bio hrvatska kompanija, a profiti koji se ostvaruju bili bi transferisani vlasnicima u drugoj zemlji. Prema tome, u ovom slučaju se radi o klasičnom potezu ekonomskog nacionalizma, nedvosmislen je Drašković.
To je potpuno jasno tim pre što, kako napominje, proizvodnja slatkiša ne spada u strateške grane privrede kakve su, na primer, namenska industrija ili energetika, gde, razumljivo je, svaka zemlja vodi računa o tome do koje mere će strani kapital biti prisutan u njima.

Skriveni tokovi novca

Da je to u neku ruku državni projekat, on objašnjava i pitanjem cene akcije.

Srpski biznismen okusio gorčinu hrvatskih slatkiša

„Ako neko nije bio spreman da plati traženu cenu, on je morao (u ovom slučaju Mesna industrija braća Pivac) da traži dodatne izvore finansiranja. Komercijalne banke bi svakako dobro razmislile o tome da li postoje rizici kreditiranja. Znači, tu najverovatnije postoje skriveni tokovi novca za podršku da bi se te akcije kupile“, kaže sagovornik Sputnjika.

Nijedan vlasnik akcija neće ih prodati po nižoj ceni ako može da ostvari veću. S obzirom na to da nisu mogli da nateraju male akcionare da prodaju akcije po nižoj ceni, morali su da obezbede veću cenu i dodatne izvore finansiranja. A ponekad dodatni izvori finansiranja, kako kaže Drašković, jesu i podrška koju može da obezbedi država.
Mali akcionari u svakom slučaju neće biti na gubitku, razlika u ceni akcija je sigurno nečim kompenzovana, tvrdi profesor Beogradske bankarske akademije.

Rizična investicija za Srbina

Sagovornik Sputnjika zaključuje da bi pokušaj srpskog biznismena mogao i da ga košta. Nije stvar samo u tome što kao manjinski akcionar u narednih deset godina neće moći da računa na preuzimanje kompanije.

„Kada se dogodi da neko drugi preuzme većinski paket akcija, on neće biti sklon da otkupi preostali deo od manjinskog akcionara, u ovom slučaju vlasnika iz Srbije. On će, zapravo, na dugi rok imati probleme sa rizičnom investicijom“, ocenjuje Drašković.

Opšte je poznato da su se dosad kao bosi po trnju proveli oni malobrojni biznismeni iz Srbije koji su pokušali da investiraju u Hrvatskoj. Slučaj „Kraš“ je potvrda da, najverovatnije, pomaka neće biti ni u narednoj deceniji, i da jednosmerna ulica i dalje ostaje.

(Sputnjik)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Sarenac

25.11.2019 09:12

Jel tu nesto novo i neobicno ili mozda cudno???

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2019 09:46

Ljudi samo štite svoje kompanije nije to kao kod nas daj Rusima djaba pa neka pljačkaju koliko zele

Name

Dijasporac

25.11.2019 09:57

Na zapadu nista novo

Name

Skeptik

25.11.2019 10:09

Pa jeste čudno, Hrvati brane hrvatske nacionalne interese dok Srbi brane hrvatske nacionalne interese.

Name

kkk

25.11.2019 10:32

Po Miletu je ovo pravično !

Name

Bot

25.11.2019 10:34

Krivo je političko Sarajevo .

Name

Za re

25.11.2019 11:32

Kod nas je kad das,odnosno poklonis Rusima postanes patriota jedan po jedan,primjer Milorad Dodik,dobio je svo ordenje koje se kod Srba dobiti moze kao najveci patriota.

Name

damir

25.11.2019 09:15

pravi narod a ne kao mi kukavice

ODGOVORITE
Name

Osvit

25.11.2019 09:25

U uslovima nacionalnih tenzija medu politickim rukovodstvom Beograda i Zagreba Hrvati su pokazali da su nacionalizam spustili i u fabrike. Buduci da se radi o dvije Drzave instrumenata za djelovanje je napretek.Uostalom da se radi o usaglasenoj politici pokazuje i to da u Banjaluci posluje pedesetak Hrvatskih firmi a u Mostaru niti jedna Srpska.Mislim da ovo govori sve o pravima drugih i drugacijih a da su politicka blebetanja i isprazne fraze o Evropskim vrijednostima predstave za medunarodnu javnost a neofasizam nasa realnost.

ODGOVORITE
Name

Србима

25.11.2019 09:44

Је битно да је пељешки мост витални национални интерес срба.

Name

Valter

25.11.2019 10:15

Mislim da griješiš, pročitaj od Margetica, Balkanske krvave milijarde, ovo nema veze sa nacionalizmom, ovo je čisto zapisavanje teritorija, dok se nama guraju jeftine nacionalističke spike, pa njofra I sloba su imali zajedničku banku devedesetih za pranje para, eto tih para na Kipru, neke informacije može čovjek da dobije ako čita tekst izmedju redova

Name

ZNANJE

25.11.2019 09:36

Ovo je dobra pouka za Srbiju,odnosno vlast i privrednike. Nema korisnijeg i pouzdanijeg investitora od domaćeg. Međutim, Srbi mnogo pote od pohlepe i korupcije, a to se mnogo lakše realizuje preko stranih investitora. Ovaj problem i nije u velikoj mjeri izražen u Srbiji koliko je u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

borac

25.11.2019 09:48

Sasvim normalno patriotizam a mi srbi samo ako je marka vise nije vazno ko kupuje.I sad ispade mi dobri hrvati nevaljaju.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.11.2019 11:27

Hrvati su dobri i ovo im je za pohvalu a mi smo losi.Sto je problem to priznati.

Name

ne

25.11.2019 09:49

zalim ga nikako, od tolikih grana privrede i mogucnosti on nasao Kras, da porez i dobitak djeli sa hrvatima, sam pao sam se ubio.I onaj Kostic, Srbija mu omogucila da secer prepakuje pa ga ponovo preprodaje istoj Srbiji a otiso lola u Ukrajinu da tamo gradi, e tako i treba

ODGOVORITE
Name

ZA

25.11.2019 10:49

Dodik i Čović u RS uvukli su svu prodajnu mrežu, a i Srbija pona, Konzuma, Idea, Roda, i sve drugu. Tako i treba Srbi klekli na koljena svakom. Istjeraj te Konzum, Ideu i ostale lance RH. Dodik je RS podelio sa Čovićem i u RS Hrvatska se pita..

Name

Jadan smo mi narod

25.11.2019 10:06

Da sam kojim slučajem Hrvat, bio bih ponosan na svoju naciju. Znaju da štite svoje, za razliku od nas. Ovako me je sramota koliko sam kao Srbin ponižen. Zar smo mi spali toliko nisko da nam Hrvat Dodick kroji sudbinu? E, moji, jadni, Srbi.

ODGOVORITE
Name

ha

25.11.2019 10:17

Svaka im cast brane svoje interese

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

25.11.2019 11:14

Ucite se srbi,otac vas j...o

ODGOVORITE
Name

Znalac

25.11.2019 11:18

Treba li spominjati da su hrvati vlasnici Soko Stark-a.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.11.2019 11:24

Srpski biznismen sa Kipra.Sa cijim parama je postao biznismen da li onima sto je odnio Milosevic Djilas Dodik ili svi zajedno.Zrideset godina slusamo kako nasi politicari iznose pare iz budzeta na Kipar i onda postave nekog svog biznismena.Hvala Hrvatskoj sto je odbila da proda Kras Saranovicu.

ODGOVORITE
Name

Samo Domace

25.11.2019 14:07

Samo srpsku robu kupovati

Name

komentar

25.11.2019 12:07

hrvati imaju karakter i slozni su, mora im se priznati.

ODGOVORITE