DW: BiH, profiteri i tempirana bomba

Zemlja koja nikada nije izašla iz posleratnog vremena, sve je dalje od promena. Otkako ju je Makron proglasio za tempiranu bombu, izlaz iz krize za BiH na duži period je blokiran, ocenjuje Norbert Mapes-Nidik.

 

Bosna i Hercegovina 23.11.2019 | 15:32
DW: BiH, profiteri i tempirana bomba
Tempiranom bombom nazvao ju je francuski predsednik Emanuel Makron. Mada su osigurači u Bosni i Hercegovini odavno pregoreli. Ostalo je olovno teško topovsko đule koje ne može da se pomeri.

Da bi izmerila moguće pomeranje navodne bombe, međunarodna zajednica koristi najfinije merne instrumente. Trenutno je kazaljka skočila malo na gore: etničke stranke su se, nakon punih 13 meseci zastoja, očigledno dogovorile da formiraju vladu. Ako sve bude išlo po planu, Parlament BiH proglasiće Zorana Tegetliju za premijera.

Ali i ako do toga dođe, ništa neće biti dobro. Zastoj bez vlade pretvoriće se u zastoj sa vladom. Ne postoji tako osetljiv seizmograf koji bi mogao izmeriti „napredak“ nastao formiranjem vlade.

Dogovor oko formiranja vlade čitavih godinu dana sprečavao je spor oko beznačajnog papira: „Godišnjeg nacionalnog programa“ koji bi Bosnu mogao da pošalje u NATO , odnosno u difuzno „partnerstvo“ sa Severoatlantskim savezom – koje ionako egzistira samo na papiru. Pristupanje te zemlje NATO u dogledno vreme isključeno je i sa „nacionalnim programom“ i bez njega, jer je srpski deo zemlje orijentisan na Rusiju. A bez njega država BiH ne može nigde.

Svaka nova blokada postavlja se upravo zato da bi se osiguralo da ona druga strana malo popusti: igru vode elite tri najveće etničke grupe – i to s posebnom predanošću otkako se „visoki predstavnik“ međunarodne zajednice pre trinaest godina isključio iz svog svakodnevnog posla. Pravila igre su na snazi od Dejtonskog mirovnog sporazuma postignutog pre gotovo četvrt veka.

Za investitore, zemlja sa četiri predsednika, četrnaest vlada i 173 ministra nije interesantna. Administracija proždire gotovo polovinu bruto-društvenog proizvoda. Sudovi nikako da donesu presude, a i kada ih donesu, onda to čine po neshvatljivoj logici.

Dodatno zaplašivanje predstavlja pretnja člana Predsedništva Milorada Dodika o otcepljenju njegove Republike Srpske u kojoj dominiraju Srbi. Ili, u blažoj verziji, njihovo potpuno povlačenje iz zajedničkih organa države BiH. S obzirom na to da su ti organi ionako blokirani, pretnja je izgubila na težini. Zvanično proglašenje nezavisnosti izazvalo bi diplomatski potres, ali ne bi promenilo život u zemlji. Tako sve ostaje po starom.

Ako bi se u zemlji umesto pomaka merilo raspoloženje, kazaljka bi pala ispod nule. Bosanci uglavnom sarkastično komentarišu ono što rade njihove političke elite. Pa ipak, uvek biraju iste nacionalne stranke. Razlog za to nije međuetnička mržnja, niti politička otupelost. Kada bi se jedna etnička grupa čak i odrekla politike blokade, druge dve bi povećale pritisak na nju i prisilile reformističku stranu da se vrati u igru.

Izbori tu ne menjaju ništa. Ustanak protiv tog krajnje zakulisnog i lukavog sistema morao bi istovremeno da bude podignut na sve tri strane. Ali to je malo verovatno. Zajednička volja ne postoji. Nove generacije su stasale, a da mnogi nisu upoznali ljude iz druge etničke grupe. Mladi, gladni Bosanci ulažu preostalu energiju u obrazovanje, a onda u autobusku kartu za Zapad. Radije to, nego da je uzaludno troše tamo gde za njih nema šanse.

Kritika na račun zaostalih ili tvrdoglavih „Balkaneza“ u velikoj meri zaobilazi problem. Svakodnevni život u Bosni obično se odvija bez problema. Na lokalnom nivou često i politika funkcioniše bez poteškoća. Međutim, rad inovativnih gradonačelnika opština u svim delovima zemlje ograničen je blokadom na državnom nivou – čak i unutar entiteta Federacija BiH, one polovine zemlje koja je podeljene između Bošnjaka i Hrvata.

To koliki potencijal ima ta zemlja pokazuje Sarajevo. U tom kantonu već pet godina je na vlasti Naša stranka – mladi, socijalno-liberalni pokret, koji o etničkoj pripadnosti ne želi ni da čuje. Vlada se bori protiv smoga, korupcije i kladionica koje su postale mesto okupljanja mnogih nezaposlenih ljudi. Reformatori pronalaze podršku u dobro obrazovanoj eliti koja je svoje diplome najčešće stekla u inostranstvu. Ali ta iskra nikako da preskoči granice kantona, a stanovnici glavnog grada na opštim izborima ponovo podržavaju svoje nacionalne partije.

Ako ne možeš da rešiš problem, proširi kontekst“. Ta magična formula Evropske unije nije oprobana samo u zemljama komplikovanim poput BiH. Funkcionisala je i u BiH, onda kada je ona bila deo Jugoslavije. Nisu međuetnički konflikti podelili Bosnu: već sukob između Srba i Hrvata i njihovih centara u Beogradu i Zagrebu. Dakle izvan Bosne i Hercegovine.

Da je BiH danas kojim slučajem članica Evropske unije, njen glavni problem bio bi rešen, smatraju „Bosnolozi“. Tim dobrim poznavaocima Bosne odavno je tema podmuklost te trojne konstelacije. A otkako je Makron tu depresivnu zemlju proglasio za tempiranu bombu, izlaz iz krize za BiH na duži period je blokiran.

Autor: Norbert Mapes-Nidik

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Skeptik

23.11.2019 14:51

Od kada je to SNSD nacionalna ili naciolnalistička stranka!!?? To je pre svega SEKTA, zatim INTERESNA DRUŽINA koju vodi jedan običan ŠVERCER. Kad se za nekoga kaže "Nacionalna" to znači da taj brani nacionalne interese svoje nacije, svoga naroda. A SNSD ne samo da ne brani interese svoga naroda već upravo radi protiv njega. U samom imenu stranke niti u njenom grbu i zastavi nema ništa što bi ukazivalo da se radi o nacionalnoj (srpskoj) stranci.

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

23.11.2019 15:22

100% tačno. Snsd je lopovska i fašistička sekta prema svom vlastitom narodu.

Name

LAKI

23.11.2019 15:45

RE, SKEPTIK, TAČNO TAKO ALI ŠTA MISLIŠ ONDA O NARODU U RS KOJI IH UPORNO BIRA...MAZOHISTI ILI ŠTA???

Name

A vi Nijemci

23.11.2019 15:51

Aj dobro Makron. Kako vi Nijemci zovete tempiranu bombu. Ili. Kako zovete ove skalamerije od drzava nastale od Jugoslavije koja je cuvala bas Njemacku.

Name

rp skeptik

23.11.2019 16:13

Bilo je povuci potegni, al' bilo je vise povuci..

Name

Re

23.11.2019 17:34

Prvo nek Francuzi čiste ispred svojih vrata i neguraju smeće ispod tepiha.Njemačka je uticajna zemlja...moraju i oni koju...

Name

borac

23.11.2019 14:57

Susta zelja nasi nazovi politicara.

ODGOVORITE
Name

Razum

23.11.2019 16:00

I u tekstu stoji "Dodik i NJEGOVA Republika Srpska?" On sa stvaranjem Republike S. nema ama bas nista. Ali zato ima sa njenom propasću. Tu je zavrnuo rukave do lakata i nikako da sjase sa grbace tog nesrecnog naroda. TRAZIMO referendum u RS za pristupanje iste u Nato. Ali obavezno! A on neka u svojoj kuci odlucuje u ime drugih..

ODGOVORITE
Name

Decko

23.11.2019 17:06

Mi prirodno pripadamo NATO-u! Vi koji ste vidjeli samo njihove projektile trebate nekad posjetiti Flug show! Ako cemo referendum, on mora biti organizovan na podrucju cijele BiH, jer jedan glas je samo glas.... I nije bitno da li je srpski, bosnjacki ili hrvatski! Dijaspori zabraniti glasanje... Njih se to ne tice!

Name

Da Pojednostavim

23.11.2019 17:02

U naprednim i uredjenim drzavama rovari Mafija a kod nas Seljadija.

ODGOVORITE
Name

Setac

24.11.2019 07:51

Sta ce nama investitori? Svaka porodica u BiH ima bar jednog clana koji radi u inostranstvu. Primi platu i istu potrosi u BiH. Vlast je obezbedila izvoz. Najjeftinju "telad" nude. Mi u Evropu. Cisto sumnjam, prosto ne verujem. Dok u civilizovanim drzavama vrecice za smece kodiraju i dele po bojama ( crna za nereciklazu, bela za plastiku, zelena za biosmece...) kod nas na svakom svakom cosku divlja deponija. Njihova deca se vracaju prirodi, nasa gledaju Zadruge, Farme, Grand... Devojke nadogradjuju nokte, tetoviraju obrve, duvaju usne..., a kod ginekologa i zubara idu svakih 10 godina. Ucimo nasu decu da se puce i trce. Od globalizacije uzesmo samo ono sto ne valja. Deca sve vise imaju problem sa govorom, ali majkama je lakse da im u ruku gurnu telefon, nego da se s njima igraju. Nismo mi tempirana bomba. Mi smo trulez koji ce sam sebe pojesti. "Sedi di si, ni za di si nisi."

ODGOVORITE
Name

Zabijanje glave u pijesak

24.11.2019 09:09

Cudno je da se ovdje niko ne drzi teme . Ako je Francuski predsjednik nesto rekao to bi trebali ozbiljno da svate prije svega ovi u Sarajevu. Da prvo ispitaju pa ako ne nadju dokaze zamole gospodina da im da dokaze. Nije on jedini koji tako misli ali je jedini koji je otvoreno rekao a to svi znaju.

ODGOVORITE