Nezadovoljni Nacrtom zakona o inspekcijama

Sindikalci i poslodavci u Republici Srpskoj saglasni su da se Nacrt zakona o inspekcijma mora dosta doraditi prije nego što bude upućen u skupštinsku proceduru, ali zamjerke su različite.

Republika Srpska 23.11.2019 | 07:59
Nezadovoljni Nacrtom zakona o inspekcijama
– Ako se svodi na to, kako se u javnoj raspravi moglo čuti od predlagača, da će se uvesti kontrola u kuće kod onih žena koje rade za 450 maraka, pa kod kuće dodatno peku torte i kolače, a one znaju koliko to košta, pa time popunjavaju svoj budžet, i ako je to inovacija zakona, onda nam takav zakon ne treba.

A pored nas će prolaziti oni koji godinama ne uplaćuju poreze i doprinose, oni koji isplaćuju najnižu platu za sve radnike, oni koji uopšte ne isplaćuju plate. Ako to neće biti ozbiljan predmet kontrolisanja i sankcionisanja, onda se postavlja pitanje zašto bilo šta mijenjamo – poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je rekla i da se ne može Inspektorat RS svesti na to da bude savjetodavno tijelo poslodavcima, već kontrolni organ koji kontroliše provođenje zakona i kažnjava za kršenje propisa.

Mišićeva je navela i da, ako je potrebno, Nacrt zakona treba vratiti Vladi Republike Srpske na doradu kako bi se u raspravu o njemu uključili inspektorat, poslodavci i sindikat.

Međutim, član Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su tvrdnje iz Sindikata preuveličane.

– I sada postoji odredba da se u restorane i druge objekte ne mogu unijeti kolači i torte i sve ostalo iz kućne radinosti bez računa. Nije tu samo stvar suzbijanja sive ekonomije, već i preventivne zaštite javnog zdravlja. Mora se znati ko je šta napravio zbog odgovornosti – ističe Trivić. 

Što se tiče savjetovanja poslodavaca, Trivić navodi da je zakonom predviđeno da inspektori dođu odmah kod novootvorenih preduzetnika ili privrednika i da daju određene savjete.

– Svaka ostala posjeta je kontrola – ističe Trivić.

On navodi da poslodavi zahtijevaju da se objedine lokalne i republičke inspekcije.

– To je najveći problem jer, osim što imamo duple kontrole, imamo situacije da inspektori različito tumače propise – navodi Trivić.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rajka

23.11.2019 07:07

Ma da najveci problem je sirotinja koja pravi torte da prezivi a ovi koji kradu milione na naduvanim tenderima su ugledni gradjani. Izgleda da se spremaju da upadaju u kuce pljacakaju i proganjaju narod jer para za kradju na tendrima je sve manje neko mora da finasira aparat

ODGOVORITE
Name

Re

23.11.2019 07:27

A kada poslušaš Cvijanovicku i Viskovica teče med i mleko. Bolji dio

Name

Udbaši kontrolišu

23.11.2019 07:50

Ljudi ovo je sprdnja od zakona. Pa republički inspektorat kontroliše u Banja Luci u krugu Incela i obezbeđuje Bond agencija za obezbeđenje. I tu rade ili penzioneri koji nemaju nikakav ugovor o radu ili neprijavljeni radnici. Naravno da uprava inspektorata to sve zna. U tom Bondu je najmanje 60% neprijavljenih radnika.

Name

Re

23.11.2019 09:23

Neces smjeti ni za sebe da napravis kolac. Ali zato ima Manja pa ga kupi.

Name

Ja

23.11.2019 10:11

Ukinuti sve inspekcije osim poreske. Samo se sudaraju i gluposti traze. Poresku jos ojacati i obuciti.

Name

kuku nama sa nama

23.11.2019 07:22

Ovo je pad za jos jednu stepenicu nize ispod dna koje smo dotakli...Nekadašnji harac iz "zlog"turskog doba ili iz Titinog,je mala maca za ove ..."civilizovane" haraclije

ODGOVORITE
Name

NOB

23.11.2019 07:58

Ranka Mišić je u toj svojoj glavi pomješala sve kockice. Žalosno je što takva osoba vodi sindikat. Umjesto da se bavi unapređenjem sistema kroz davanje konkretnih prijedloga ona svojim ponašanjem "tjera" ljude odavde. Treba da odgovaraju svi u skladu sa zakonom.

ODGOVORITE
Name

dosta više ovog Trivica

23.11.2019 07:58

Jel samo torte i kolači postoje Trivicu?? Pokaži javnosti platne liste svojih radnika pa onda kreni da držiš lekcije slušamo te godinama i ništa osim tvojih komleksa nismo pametno čuli.Imas lovu, imaš jahtu, imaš imanje fabriku i šta još hoćeš ?? Da te slušamo i slijedimo neće moći

ODGOVORITE
Name

Milko

23.11.2019 08:32

za par godina ce ostati u njegovoj pekari da rade samo on i najbliza rodbina. I oni najgluplji ce se iseliti. Kad takvi vode ekonomiju, propast nije daleko.

Name

Džordan

23.11.2019 07:58

Neka bude to za torte radi higijenske ispravnosti ali ako neko dopunjava siromašni budžet izradom suvenira ili nešto slično, da li je i to problem? Ako meni neko, po ovom pitanju dođe na vrata moje kuće, može samo da kuca do besvjesti a kad mi dosadi može samo batine dobiti.

ODGOVORITE
Name

Istina

23.11.2019 09:38

Inspektori su uvijek bili u dogovoru sa poslodavcima. Ogromnu korist od toga imaju i jedni i drugi. Nikakav Zakon oni ne poštuju. Samo kada vidite ovog Trivića, a i ostale sve je jasno.

ODGOVORITE
Name

Nije zakonkriv

23.11.2019 14:16

Sve dok stranke budu pravile planove kontrole inspektora (ovdje smijes-ovdje ne smijes; za vrijeme republičkog praznika nesmijes kontrolisati "velike"-oni smiju da rade...) inspekcije gube svaki smisao. Ni jedan zakon nije los samo da se obezbedi njegova primjena, po sistemu: jednako vaziza SVE.

ODGOVORITE